Så lyckas du med stories på LinkedIn + 7 tips på innehåll
Så lyckas du med stories på LinkedIn
LinkedIn har nu släppt stories i Sverige vilket innebär att det finns ännu ett format att förhålla sig till. Stories kanske du känner igen från Instagram och det fungerar på Liknande sätt på LinkedIn. Ett snabbt format som endast lever i 24 timmar. Det är enkelt att publicera men jag har redan märkt att jag saknar exempelvis möjlighet att dela en story på LinkedIn, framför allt där jag omnämns skulle jag vilja dela det som en egen story.
Vad är stories och hur ska du tänka gällande formatet på LinkedIn?
Stories, eller händelser som det heter på svenska är ett snabbt format och som endast lever i 24 timmar, därefter försvinner det automatiskt. Du kan endast se och publicera stories via mobil och läsplatta.
Enkelt förklarat är att det ger ett nytt, tillfälligt sätt att dela information med dina kontakter och följare. Och även om det kan kännas överväldigande att ha ännu ett format finns det många sätt att göra detta till en ny kreativ möjlighet som stödjer dina mål med LinkedIn.
Du kan publicera både bilder och video där gränsen är 20 sekunder. Därefter kan du adderar stickers och omnämna en person. Dock saknar jag en del funktioner jämfört med Instagram men det kommer förhoppningsvis att utvecklas ytterligare.
Jag har både sett och fått frågor om detta och en del är oroliga att det kommer bli ett nytt Facebook eller att det endast kommer att publiceras hund, katt och matbilder. Kom ihåg att det är du som bestämmer. Du kan låta bli att titta på dessa och du har alltid möjlighet till att avfölja eller ta bort en kontakt om du känner att den personen inte tillför något.
I februari 2020 berättade Pete Davies att stories är bra för konversationer och kommer göra LinkedIn mindre skrämmande samt mer informellt.
Fördjupa dig: guide: så skapar du stories på LinkedIn
Planera vad du ska publicera i dina stories på LinkedIn
Även om det är ett snabbt format bör det ändå planeras och finnas med i din marknadsföringsmix. Allt handlar om innehåll, även i dina stories. Koppla det här till ditt mål med närvaron på LinkedIn och vem du vill nå. Avsätt tid för att planera och kom ihåg, dåligt innehåll är alltid dåligt innehåll – även om det försvinner efter 24 timmar. Om du har din målgrupp i fokus blir det också lättare att publicera innehåll som stärker ditt varumärke.
Relaterad artikel: Vilka format kan du använda på LinkedIn
LinkedIn Stories ger dig möjlighet att skapa en starkare, mer personlig dialog med din publik.
Men innan du hoppar direkt in i din nya innehållsplanering för LinkedIn Stories är det värt att fundera över vem du pratar med och varför du vill fånga deras uppmärksamhet.
Att förstå vem du pratar med, vad de är intresserade av och vad du vill uppnå hjälper dig att forma din innehållsstrategi och hålla dig på rätt väg!
Relaterad artikel: Så skapar du en strategi för LinkedIn
Hur syns dina stories?
När du har publicerat en eller flera stories på LinkedIn hamnar de överst på sidan, i en rund ring. Du kan själv scrolla sidleds bland dessa ”ringar” för att se fler stories som är publicerade av andra. I annat fall fortsätter LinkedIn att visas fler stories automatiskt. Dina stories är synliga för både dina kontakter och följare. Dina stories kan delas via meddelande och du får även statistik som visar antal unika visningar, namn, titel och vilket företag personen arbetar på. Tänk på att efter 24 timmar försvinner allting, inklusive statistiken.
7 tip på vad du kan publicera i dina stories på LinkedIn
#1 Stärk din roll som expert
Publicera innehåll som stärker din expertroll. Har du positionerat dig som en thought leader så använd även innehåll i dina stories för att visa din expertis. Det går utmärkt att visa på din kunskap inom din nisch.
Exempel: gör en serie med 5 stories där varje bild innehåller ett tips, 5 tips på hur du …. Utgå från något annat innehåll som du redan har och förbered alla bilderna så det går snabbt att publicera dessa i följd.
#2 Före, under och efter ett event
Att använda LinkedIn Stories före, under och efter ett event är bra. Det finns en mängd saker som du kan publicera som en story. Du kan bl.a visa:
- vilka ämnen som eventet handlar om
- vad du kan förvänta dig som deltagare
- bilder/video direkt från eventet
- bilder på talarna
- behind the scenes
- kort intervju (20 sek är max)
- prisutdelning
#3 UGC
Användargenererat innehåll (user generated content) är allt innehåll som har skapats och publicerats av andra personer, eller användare av en produkt/tjänst. UGC är autentiskt och stärker både din trovärdighet samt ger dig högre synlighet. Exempel kan vara en bild på dig, din produkt i kombination med ett omnämnande. Det kan även vara en rekommendation och så klart mycket mer.
#4 Behind the scenes
Genom att du visar upp en mer vardaglig bild av dig, dina medarbetare och företaget får dina följare en inblick i vardagen. Här finns en uppsjö av innehåll som du kan publicera och endast din fantasi (och interna regler) sätter gränserna. Det kan även vara hur du har löst ett problem, kopplat till dina produkter/tjänster och inför, under och efter en lansering.
#5 Q&A / AMA
Ask me anything eller frågor och svar betyder ungefär samma sak. Det är helt enkelt frågor som du har fått och som du kan publicera som en story. Det gjorde jag nyligen själv och lyfte upp några frågor som jag hade fått och publicerade som stories på LinkedIn. Du kan ställa frågor i ett inlägg som du får svar via meddelande. Därefter gör du om dessa till en Q&A så fler får ta del av svaret.
#6 Produktnyheter
Publicera produktnyheter, nylansering eller att du söker medarbetare. Berätta kortfattat om fördelar med dina nya produkter & tjänster.
#7 Återanvänd och återskapa innehåll
När du plockar fram innehåll så ska du tänka i flera steg. Om du har tagit fram ett blogginlägg, eller gjort en kort video så se till att du återanvänder innehåller och skapar stories från det. Du kan ta en bild, ett kort videoklipp, podcast och mycket mer.
Sammanfattning LinkedIn stories
Det ska bli spännande att se hur stories kommer att användas på LinkedIn. Det finns en mängd saker du kan publicera och uppmaningen jag vill ge dig är att ha din målgrupp i tankarna. Även om innehållet försvinner efter 24 timmar så satsa på bra innehåll. Det beheöver inte vara så polerat, utan det är snarare vad du publicerar som ger bra effekt.
Linda Björck <- följ gärna mig på LinkedIn
LinkedIn-expert
Social media manager
Trackbacks & Pingbacks
[…] Relaterad artikel: så lyckas du med stories på LinkedIn + 7 tips på innehåll […]
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!