Så blir du top of mind på LinkedIn
Så blir du top of mind på LinkedIn
Att ha fokus på att bli top of mind är en viktig del av marknadsföringen på LinkedIn. Om du ständigt påminner andra om att du finns och adderar värde så kommer du förhoppningsvis finnas i deras huvud när de behöver din hjälp. Ja, och egentligen inte bara då utan du kan också få personer att rekommendera dig, att bli dina ambassadörer.
En enkel strategi hjälper dig att jobba med top of mind vilket innebär att det blir lättare att lyckas. Du kommer attrahera fler leads, du får fler lojala kunder och ambassadörer.
Strategi för din marknadsföring med målet att bli top of mind på LinkedIn
Det finns en akronym, TOMAS, Top of mind awareness strategy.
Men vad innebär egentligen top of mind?
Du har en hel del kunder som inte kommer att anlita dig nu, i morgon eller om ett halvår men genom att du konsekvent ”pratar” med dessa kommer du dels finnas i deras huvud när behovet uppstår, men även när deras vänner eller kontakter behöver dig och dina tjänster. Genom att du hela tiden påminner om att du finns kommer det att generera till fler leads, uppdrag och ambassadörer.
Börja i nuläget, hur arbetar du med din (eller företagets) marknadsföring idag?
Och hur ofta behöver en kund anlita dig?
Oavsett om du är en soloföretagare eller arbetar på en marknadsavdelning på ett större företag behöver du dels ha en strategi för din marknadsföring men även tänka på hur du kan påverka din marknad genom ditt innehåll. Det spelar ingen roll om du är ett globalt varumärke som Coca-cola, de lägger miljarder på sin marknadsföring – trots att många känner till varumärket.
Använd den här strategin, utifrån din budget och dina resurser
Det handlar om att skapa medvetenhet och att påminna din målgrupp om att du finns. Konsekvent.
Här får du 8 steg på hur du kan arbeta med att bli top of mind på LinkedIn.
#1 Stick ut
Det gäller att hitta ett sätt för dig att sticka ut. Antingen genom färger (se på mig som ständigt har min röda färg), tonalitet eller där du skapar igenkänningsfaktor och på så sätt skapar nyfikenhet och fångar deras uppmärksamhet. För är det någonting vi bör ha fokus på är att fundera på: hur ska du få andra att stanna vid just ditt inlägg.
#2 Inspirera & använd storytelling
I en av mina tidigare live-sändningar gästades jag av Ulrika Nybäck. Ett spännande ämne och det var hur du kan använda storytelling för att sticka ut. Hon berättade om en metod där man utgår från en val. Att du direkt startar med en kraftfull rubrik för att fånga intresset. Kan du dessutom väva in känslor så kommer du riktigt långt.
Bort med företagspratet och att du säljer produkt x, y och z. Beskriv istället varför du gör det du gör och hitta ett sätt att få ut ditt budskap som resonerar med målgruppen. Vilka problem löser du och hur kan du berätta om det på LinkedIn?
#3 Prata med din målgrupp
Det gäller att du pratar MED din målgrupp för när du publicerar innehåll vill du ha en dialog, hoppas jag iallafall. Visst, någon gång kan du basunera ut ett viktigt budskap men merparten av det du publicerar ska vara för att prata med din målgrupp. Men du behöver prata med dessa på flera sätt. Även om jag älskar LinkedIn (trots lite buggar då & då) så behöver både du & jag tänka längre än så.
Vad händer om LinkedIn stänger i morgon?
Eller radikalt ändrar sina algoritmer och räckvidd?
Därför är det viktigt att undvika att lägga alla ägg i en korg. Fundera på hur du kan prata med din målgrupp – utöver LinkedIn. Det kan exempelvis vara via:
- blogg
- nyhetsbrev
- andra sociala medier
- webinarie, seminarie & evenemang
#4 Top of mind kräver en konsekvent närvaro
För att du ska bli top of mind och lyckas med din marknadsföring behöver du konsekvent dyka upp framför din målgrupp. Det fungerar dåligt med att publicera ”när du har tid eller känner för det”. En oregelbunden närvaro sänker både din synlighet och din trovärdighet. Det spelar ingen roll vilken typ av marknadsföring du gör. Välj en publiceringstakt som du klarar av och håll dig till den.
Ett exempel, David Stavegård publicerar en video på LinkedIn varje torsdag om excel. Han har konsekvent arbetat med sin närvaro och har publicerat en video två år i rad! Om jag tar mig själv som exempel. Jag sänder live på LinkedIn varje fredag sedan 1,5 år tillbaka och bloggar varje vecka. Ingen av oss hade fått den synligheten om vi hade dykt upp när vi hade känt för det. Vill du bli top of mind – då måste du bestämma dig och se till att du ständigt är där.
Ställ dig frågan:
Skulle jag tänka på dig och ditt varumärke om jag behöver dina produkter eller tjänster?
#5 Använd tankeledarskap
Att använda dig av tankeledarskap, eller thought leadership är riktigt värdefullt – om det du publicerar är bra! Nyligen släppte LinkedIn en rapport där det framgår att 71% säger att mindre än hälften av innehållet de konsumera ger dem värdefulla insikter. Det innebär att du behöver använda dig av väldigt bra innehåll. Här handlar det om att du vågar positionera dig, ta ställning i vissa frågor och att du differentierar dig. Många misslyckas med att bygga upp ett trovärdigt tankeledarskap så om du gör det riktigt bra kan du verkligen ta en position i din bransch.
Fördjupa dig: Sätt en tydlig riktning för ditt tankeledarskap
#6 Tänk brett för din marknadsföring
Som du läste i punkt 3 handlar det om att tänka längre än LinkedIn men även bredare. Och med bredare innebär att du även bör titta på hur du kan nå din målgrupp på fler sätt. Troligtvis är det så att du behöver komplettera med något av följande:
- SEO
- Retargeting / Remarketing
- Annonsering Facebook
- Annonsering Google Ads
#7 Använd freebies
Säkert har du, liksom jag, hämtat både en och två gratis pdf:er i utbyte mot din e-postadress. Att använda så kallade freebies, dvs gratis innehåll är riktigt smart. Folk älskar sånt som är gratis! Det kan vara gratis prova på, hämta en pdf eller white paper, ett webinar eller en kundklubb. Vad du erbjuder beror på vilken produkt eller tjänst du erbjuder och vem din målgrupp är.
Relaterad artikel: 10 sätt att fånga nya leads
#8 Mät & följ upp
Den sista och viktiga punkten är att följa upp. Det gäller att mäta och se om du verkligen ser någon effekt av din marknadsföring. För att veta vad du ska mäta behöver du ha satt upp några KPI:er så du mäter rätt saker. Det handlar alltså om att mäta det som är rätt, och inte det som är lätt. Kanske det till och med är så att du kan fråga efter feedback? Antingen till dina befintliga kunder, prenumeranter eller i ett inlägg på LinkedIn.
Sammanfattning, så kan du tänka gällande din marknadsföring för att bli top of mind på LinkedIn
Att satsa på att bli top of mind på LinkedIn kräver en långsiktig strategi och en bra plan. Det kommer att ta tid och du måste vara villig att investera den tiden det tar. Inte bara att ta fram innehåll utan faktiskt även vara där, prata med din målgrupp i egna och andras inlägg.
Vad säger du, har du tiden och kraften att bli top of mind inom ditt ämne på LinkedIn?
Linda Björck <- följ gärna mig på LinkedIn
LinkedIn-expert
Social media manager
Välkommen att följa mig:
LinkedIn
Youtube
Spotify
Facebook
Instagram
Twitter
Trackbacks & Pingbacks
[…] Relaterad artikel: Så blir du top of mind på LinkedIn […]
[…] om du vill ta plats, bygga ditt varumärke och bli top of mind, då ska du sätta igång nu. […]
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!