Så undviker du att få ditt konto begränsat och hamna i LinkedIn’s fängelse

Så undviker du att få ditt konto begränsat och hamna i LinkedIn’s fängelse

Alla sociala medier har regler för hur plattformarna ska användas. LinkedIn är inget undantag och har satt flera personer i fängelse och som har fått funktioner avstängda, eller begränsade. Vanliga anledningar är att du är för aktiv vilket flaggar hos LinkedIn. Det kan leda till att du får en varning och sedan blir avstängd.

En bra enkel regel att följa är att om ett visst beteende fungerar dåligt IRL, skulle det troligtvis även vara olämpligt på LinkedIn.

Linkedin begränsar konto

Vanliga beteenden som kan göra att du får begränsade funktioner på LinkedIn

Om du använder LinkedIn som ett säljredskap och vill generera leads så är det lättare att hamna i fängelset eftersom du troligtvis söker mer och oftare vill skapa kontakt. Men även om du ”nätverkar” mycket kan du få ditt konto begränsat.

Om du hamnar i fängelset så innebär det att vissa funktioner begränsas under en tid. Du kan få slippa ut ur fängelse genom att kontakta LinkedIn men ibland kan det ta tid, faktiskt flera månader. Det innebär att det bästa är att du håller dig inom reglerna som gäller för LinkedIn. På så sätt kan du undvika att få vissa funktioner avstängda, vilket bör vara den strategin du ska följa.

Så här står det:

LinkedIn reserves the right to limit your use of the Services, including the number of your connections and your ability to contact other Members. LinkedIn reserves the right to restrict, suspend, or terminate your account if you breach this Contract or the law or are misusing the Services (e.g., violating any of the Dos and Don’ts or Professional Community Policies).

Följande beteenden triggar varningssignaler hos LinkedIn

Det finns ett antal beteende som triggar de röda flaggorna hos LinkedIn.
Du..

  • är för aktiv
  • besöker för många profiler
  • skickar för många meddelande
  • söker för mycket
  • skickar för många kontaktförfrågningar

Vad för aktiv är eller hur exakt hur många profiler du kan besöka vet ingen. Däremot får du oftast en varning innan LinkedIn begränsar ditt konto.

Relaterad artikel: Så gör du om LinkedIn visar fel bild på dina inlägg

Skickar du många kontaktförfrågningar på LinkedIn?

Att skicka många kontaktförfrågningar på LinkedIn är en aktivitet som kan flagga på flera sätt. Fortfarande säger LinkedIn att du bara ska connecta med personer som du känner och litar på. Det är det få som gör och en anledning är just att nätverka med nya personer.

Men en vanlig orsak till att du blir begränsad och inte kan skicka förfrågningar på LinkedIn är att du har:

  • skickat många kontaktförfrågningar
  • många obesvarade kontaktförfrågningar
  • du har blivit markerad som ”jag känner inte den här personen

Om du har lyckats pricka in alla tre punkterna här ovanför så kan LinkedIn begränsa ditt konto. Det innebär att du inte kan skicka några förfrågningar alls under en viss tid.

Har du redan fått ditt konto begränsat gällande kontaktförfrågningarna så bör du dra tillbaka alla obesvarade förfrågningar. Det finns en spärr att du inte kan skicka en ny förfrågan på 3 veckor men har personen varken tackat ja eller nej så är det alltid bra att dra tillbaka en kontaktförfrågan.

LinkedIn har en begränsing på antal förfrågningar som du kan skicka och den senaste siffran jag har läst är 100 per vecka. Dock föreslår jag att du skickar färre än så, max 5-10 förfrågningar per dag vilket är ganska mycket. Tänk på att du alltid skickar ett personligt meddelande, och undviker copy/paste, dvs att du skickar exakt samma meddelande eller automatiska kontaktförfrågningar.

Relaterad artikel: 11 dåliga LinkedIn-råd du ska undvika

Använder du automatiserade verktyg på LinkedIn?

Då kanske du ska tänka om och fundera på om det är värt det? Under punkt 13 står det:

Don’t use bots or other automated methods to access the Services, add or download contacts, send or redirect messages.

Automatiska verktyg triggar LinkedIn och du använder dessa på egen risk.

Så håller du dig utanför LinkedIn’s fängelse

LinkedIn är ett stort proffesionellt nätverk och det handlar om att nätverka på ett bra sätt och följa LinkedIn’s regler och användar-avtal. Om du tänker win-win samt respekterar och följer reglerna så har du minimerat risken för att bli avstängd.

Anledningen till att ditt konto blir avstängt, eller begränsat, är pga att LinkedIn känner av en för hög aktivitet. Oftast får du en varning av LinkedIn men om du fortsätter med dina aktiviteter så kommer ditt konto att bli begränsat under en viss tid. Den tiden kan variera, dels beroende på hur stor överträdelse du har gjort men även vilken funktion du har missbrukat. Det finns tyvärr ingen fakta som visar på hur länge du kan sitta i fängelset så det bästa är att undvika att hamna där.

Har du fått ditt konto begränsat av LinkedIn?

Första signalen brukar vara att du blir utloggad och måste logga in på ditt konto igen. I vissa situationer kommer du få ett meddelande, dvs en varning att du använder ditt konto på fel sätt. Den varningen kommer framförallt om du har gjort många sökningar eller besökt många profiler.

Om du fortsätter trots varningen så kommer LinkedIn att begränsa en, eller flera funktioner och om du fortsätter så kan ditt konto bli permanent avstäng.

För det mesta återställer LinkedIn ditt konto och om du nu sitter i fängelset så behöver du kontakta LinkedIn. Då kommer förhoppningsvis spärren att släppa och du får tillgång till alla funktioner igen.

Undvik att starta ett nytt konto och kontakta LinkedIn direkt. Läs mer om vad du kan göra här.

I videon nedan pratar jag om hur du kan bli avstängd samt vad som kan hända om du hamnar i fängelset.

Vänligen klicka här och acceptera kakor för att titta på den här videon.

 


 

Linda Björck <- följ gärna mig på LinkedInLinda Björck

LinkedIn-expert
Social media manager

SmartBizz AB

Välkommen att följa mig:

LinkedIn
Youtube
Spotify
Facebook
Instagram
Twitter

1 svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *