Hantera & planera LinkedIn före, under och efter semestern

Hantera & planera LinkedIn effektivt – före, under och efter semestern.

LinkedIn är en kraftfull plattform för att arbeta med marknadsföring, försäljning och personligt varumärke. Men precis som med andra sociala medier kan det vara utmanande att hantera LinkedIn under semestern. Du tar ledigt och om du har medarbetare så har de troligtvis också semester. Dessutom minskar aktiviteten på plattformen men hur ska du hantera LinkedIn? Går det ens att helt stänga ner?

Hantera och planera LinkedIn under semester

7 råd för hur du kan planera & hantera LinkedIn på ett effektivt sätt före, under och efter semestern.

Det är viktigt att behålla en aktiv närvaro på LinkedIn. Även om det är sommar och ledighet kan du fortfarande hantera LinkedIn på ett effektivt sätt. Du kanske behöver minska på antal inlägg som du ska publicera, men att helt försvinna kommer att göra det svårt att återfå synlighet och engagemang när du är tillbaka i augusti. Därför är det bäst att ha en hållbar närvaro även under semestern, antingen själv eller genom att delegera det till någon annan.

Din aktivitetsnivå beror på två saker, vilken roll du har och vilket mål du har med närvaron. Om du är ansvarig för företagets marknadsföring, har eget företag eller om du är anställd så har du säkerligen olika mål.  Men oavsett så behöver du ha en kontinuerlig närvaro – även under sommaren.

Relaterad artikel: Så får du kontinuitet med din marknadsföring på LinkedIn

#1 Vem har huvudansvaret för LinkedIn?

Att identifiera möjliga problem är avgörande för att vara väl förberedd. Under sommaren kan situationer uppstå där du behöver nå den huvudansvariga för kommunikationen. Även om LinkedIn är förskonat från negativa kommentarer eller inlägg från missnöjda kunder så är det viktigt att ha en strategi för hur detta ska hanteras.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt hur man svarar på och bemöter negativa kommentarer och omdömen under denna period. Ett enkelt sätt att lösa detta på är att lägga till fler administratörer på företagssidan på LinkedIn och till de verktyg du använder. På så sätt kan ni hjälpas åt och snabbt vara beredda på att hantera eventuella problem.

#2 Skapa och schemalägg alla inlägg

Att schemalägga alla inlägg är något jag alltid rekommenderar. Och fördelarna är många, bland annat,

  • sparar du tid
  • får en bra överblick
  • har all statistik på en plats

Innan semestern är det viktigt att planera och skapa relevant innehåll som automatiskt publiceras på LinkedIn. Genom att använda verktyg för schemaläggning kan du hålla aktiviteten igång även under sommaren. Fokusera på att ta fram ett mer lättsamt somrigt innehåll och spara de längre artiklarna. Det viktiga är att det stämmer överens med din tonalitet.

Men kom ihåg att du måste vara beredd på att ändra. Även om allt är schemlagt kan det hända saker som påverkar vad du ska posta för något. Själv schemalägger jag alla mina inlägg och har låååååång framförhållning men varje söndag går jag igenom hela veckans innehåll. På så sätt ser jag om det fortfarande är relevant, intressant och anpassat för rådande tider.

Relaterad artikel: 7 verktyg som kan schemalägga dina inlägg till sociala medier

#3 Återanvänd gammalt innehåll

Du kanske är trött på ditt innehåll och att det känns som om du tjatar. Men det är inte detsamma som att andra tycker så. Eftersom algoritmerna styr vem som får se vad så har säkerligen en hel del varken sett, eller läst det du har publicerat tidigare. Eller så har de helt enkelt glömt det.  Och om några redan har tagit del av ditt innehåll så kan det vara av stort värde att påminna dem om att du finns.

På ett enkelt sätt kan du återanvända tidigare publicerat innehåll. Och det här bör du göra hela tiden. Ett stort misstag är att bara använda ett innehåll en gång, och i ett format. Gå igenom statistiken 3- 6 månader bakåt i tiden och välj ut de inlägg som har fått högst synlighet och engagemang.

Har du:

  • en tipslista som den här?
    – Gör om det till flera inlägg eller ett dokument på LinkedIn. 7 tips kan bli 7 inlägg.
  • korta eller längre videos, eller livesändningar?
    – Gör små klipp av de längre sändningarna eller återanvänd de kortare utan att justera.
  • en längre artikel, kanske en blogg, nyhetsforum eller annan artikel?
    – Korta ner texten till nya inlägg, förkorta och förenkla.
  • en guide eller lathund på hemsidan?
    – publicera som ett dokument (pdf) på LinkedIn.

Men förutom att göra om ditt befintliga innehåll så kan du givetvis återanvända inlägg utan att justera speciellt mycket. Kanske du ändrar bilden till en mer somrig bild, eller ändrar rubriken.

Låt kreativiteten flöda, förkorta och förenkla, plocka russinen ur kakan.

Relaterad artikel: 7 verktyg för att schemalägga inlägg

#4 Bestäm vilka dagar och tider

Innan du ger dig av på semester, bestäm dig för vilken publiceringstakt du ska ha. Det underlättar att planera in tid i samband med att du publicerar och på så sätt ha tydliga gränser för när du loggar in på LinkedIn. Bestäm dig för vilka specifika tider som passar dig bäst att var aktiv på. För mig som är morgonmänniska är det naturligt att vara på LinkedIn på morgonen. Och var alltid aktiv i samband med att du publicerar dina inlägg. Räkna med åtminstone en halvtimme per inlägg, en kvart innan och en kvart efter. På så sätt kan du få igång engagemanget och svara på några kommentarer innan du lägger dig i solstolen.

Utbildning Linkedin marknadsföring

#5 Kommentera och svara på kommentarer

Även om du har semester så är det viktigt att engagera dig och interagera med dina följare. Den första kvarten rekommenderar jag att du använder för att engagera dig i andras inlägg. En aktiv och bra närvaro på LinkedIn handlar om mer än att bara publicera inlägg. Prata med dina följare och branschkollegor. Redan nu innan semestern kan du sätta av tid för att engagera dig i andras inlägg (även som företag!), tacka de som följer och interagera med relevanta inlägg. Genom att du är aktiv och proaktiv kommer du få en större chans att upprätthålla din närvaro – även om du minskar på antal inlägg.

Relaterad artikel: Kommentera mera på LinkedIn

#6 Involvera medarbetarna

Även om du tar ledigt kanske du har några kolleger som fortfarande jobbar. Nyttja deras närvaro på LinkedIn. Det är inte bara en plattform för företaget, utan även för medarbetarna. Innan semestern kan du uppmana dina kolleger att vara aktiva på LinkedIn. De kan publicera, kommentera och dela företagets inlägg. Genom att nyttja de interna experterna och deras nätverk kan företaget öka sin synlighet och spridning på plattformen, även under semestern.

Och se till att det finns någon form av content-bank som de kan använda. Bilder och videos bör finnas tillgängliga för alla på företaget.

#7 Planera för höstens inlägg – nu

Ja, jag vet. Det är snart sommar och semester och jag pratar redan om hösten? Det här tipset var det många som tog med sig från min livesändning. Att redan nu planera inlägg för augusti. Jag lovar, du kommer tacka mig om du gör detta nu. Annars behöver du skapa innehåll direkt när du kommer tillbaka från semestern. Och det är skönt att slippa tänka på det de första dagarna.

Efter semestern är det viktigt att utvärdera resultaten. Genom att du analyserar engagemanget på inläggen och om antal följare har ökat kan du identifiera vad som fungerade bra. Och vad du kan ta med dig till hösten. Kanske du behöver ändra och anpassa din strategi för LinkedIn? Och därefter börjar arbetet med att planera innehåll för hela hösten. Ju längre framförhållning desto bättre men var alltid redo att ändra eller pausa det som är schemalagt.

Sammanfattning: hantera LinkedIn effektivt före, under och efter semestern

Att helt stänga ner LinkedIn under sommaren är svårt. Men genom att du följer dessa råd kommer du kunna hantera LinkedIn effektivt, trots sommar, sol och bad. Det handlar om att planera allt innehåll i förväg, engagera dig i andras inlägg och ta hjälp av dina medarbetare. På så sätt kan du ha en närvaro, bygga varumärke, nätverka och få synlighet på ett effektivt sätt – även under semestern.

Den här artikeln har jag återanvänd flera gånger, i olika format men har justerat både texter och bilder. Det finns flera äldre artiklar som jag har utgått ifrån, exempelvis 5 tips på hur du hanterar LinkedIn under sommaren och 10 tips på hur du kan hantera sociala medier under sommaren. Det har jag sedan gjort om till flera inlägg, både på LinkedIn, Facebook och Instagram. Dessutom har jag sänt live, skapat ett white paper och spelat in ett poddavsnitt – allt från en enda artikel.

Missade du livesändningen? Den kan du se i efterhand och då får du både energi och ännu fler råd.

Tycker du det är svårt?

Nu kan du boka utbildningen, så skapar och planerar du innehåll till LinkedIn effektivt
Då kommer du få lära dig hur du gör rent praktiskt och vilka format som fungerar bäst. Du kommer att få göra flera roliga övningar så att du snabbt och enkelt kan skapa innehåll kontinuerligt och på så vis öka din synlighet, få fler leads och få försäljningskurvan att peka uppåt.



När du är redo finns det två sätt jag kan hjälpa dig

Hur många tips och verktyg du än använder behöver du ha grunderna på plats först. Strategi, mål och plan samt förståelse för hur LinkedIn fungerar.

Under de senaste 10 åren har jag hjälpt många företag att ta sig till en högre nivå på LinkedIn och jag rankas som Sveriges ledande LinkedIn-expert.

Om du fortfarande letar efter sätt för att komma till nästa nivå med marknadsföringen kan jag hjälpa dig på två sätt.

1) Utbildning, internt hos er eller boka dig på en av mina öppna utbildningar.

→ Marknadsföring på LinkedIn

→ Skapa och planera innehåll effektivt till LinkedIn

→ Kontakta mig om du vill boka en intern utbildning

2)  Anlita mig för individuell strategisk rådgivning.

Du och jag arbetar praktiskt och effektivt vilket snabbt tar dig vidare till nästa nivå.
Det här är för dig som är genuint intresserad av att ta LinkedIn till nästa nivå. Det här är främst för beslutsfattare, Vd/chefer, marknad/kommunikation eller om du är en entreprenör som verkligen har bestämt dig för att satsa på LinkedIn.

→ Uppdraget är minst 4 timmar (2×2) men för bästa resultat rekommenderar jag 10 timmar.
OBS! Dessa uppdrag är helt skräddarsydda och tas i mån av tid.

→ Kontakta mig för ett kort samtal.



Linda Björck <- följ gärna mig på LinkedInLinda Björck

LinkedIn-expert
Social media manager

SmartBizz AB

Välkommen att följa mig:

LinkedIn
Youtube
Spotify
Facebook
Instagram

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *