Få ökad synlighet med video på LinkedIn

Få ökad synlighet med video på LinkedIn

LinkedIn är en utmärkt plattform där du kan positionera  dig som expert, så kallad thought leader. Det finns en mängd format som du kan använda på LinkedIn men video ger oftast ett högre engagemang. Men vad ska du prata om och vilket innehåll ska du ha i dina videos?

video_LinkedIn

Varför ska du publicera video på LinkedIn?

När marknadsförare pratar om video tänker de på YouTube, Facebook eller Instagram men video på LinkedIn ger bättre organisk räckvidd.

Många användare på LinkedIn postar sällan egna inlägg och av de 740 miljoner som finns på plattformen publicerar mindre än 2% innehåll varje vecka. Och för den lilla andelen som gör det tenderar deras innehåll att vara text-, bild- eller inlägg med länk, inte video.

Så om du börjar göra ett inlägg med text varje vecka är du i en elitklubb. Men om du börjar publicera en video på LinkedIn varje vecka, är du verkligen i ett litet sällskap.

Relaterad artikel: Använd mer video och rörligt innehåll på LinkedIn

Vad gör en video som andra media inte kan?

Att använda video gör att du blir mer ”mänsklig”, du visar en mer autentisk sida av dig själv. Det är lätt att tolka ett inlägg, en text eller ett e-postmeddelande, men när du ser en person i en video blir du snabbt bekant med dennes sätt och tonalitet. Du får se alla ledtrådar som du normalt får från ett personligt samtal.

Genom att publicera video på LinkedIn visar du mer av dig själv och ditt företag.

Här är de tre huvudtyperna av videoinnehåll som du kan skapa för LinkedIn

# 1: Skapa ”pillar content” med LinkedIn Live

Så kallat ”pillar content” är längre, mer fördjupande innehåll som du kan dela upp till korta videos. Av de videos du planerar att publicera bör ca 20% av ditt innehåll vara här. Målet med att skapa detta innehåll är att hjälpa andra att förstå vem du är, vad du arbetar med och vad dina värderingar är. Om personer är intresserade av de tjänster du tillhandahåller hjälper video dem att se vad du kan hjälpa dem med.

Om du är osäker på vad för innehåll som du och ditt företag ska använda så tänk på vad du vill bli känd för. Vilka är de fyra eller fem sakerna som varje person som engagerar sig i ditt innehåll ska få? Det är dina pelare.

Dina pelare är områden som du väl känner till. Om någon skulle prata med dig inom ett av dessa områden, borde du kunna prata väldigt mycket om det. Dessa pelare fungerar som dina vägledare för själva innehållet. Om du är införstådd på vilka de är och du har en strategi på plats blir det lättare att skapa innehåll med rätt inriktning.

På LinkedIn kan du använda Live-sändningar för detta men även om du inte har tillgång till LinkedIn Live, kan du skapa ett liknande format via andra verktyg.

Återanvänd din live-sändning

När du sänder live på LinkedIn har du möjlighet att ladda ner din sändning när du är klar. Då kan du klippa ut de bästa delarna av det innehållet och göra dem till flera videos som du kan publicera på LinkedIn och i sociala medier.

Flera personer, inkl mig själv, sänder live varje vecka på LinkedIn. Ibland med gäster och där varje sändning har ett tydligt tema. När sändningen är klar går det att klippa ut delar av denna, exempelvis svar på frågor från tittarna. Det gör att du kommer få mänger med innehåll som du kan dela vidare. 

Om du är tveksam eller obekväm med att göra livevideo behöver du inte göra det. Nyckeln är att veta vad ditt pelarinnehåll är eftersom det hjälper dig att fatta beslut inom vilken typ av mikro- och makroinnehåll du ska skapa för ditt företag.

Och enligt LinkedIn får livesändningar 7x fler reaktioner och 24x fler kommentarer än vanlig video.

GUIDE: Rätt mått & längd för video till sociala medier

# 2: Publicera video på LinkedIn med högt värde

Cirka 20% av dina video på LinkedIn bör vara så kallat makroinnehåll. Det består av videos som en djupdykning i ett ämne, produkter, kundberättelser eller utbildande innehåll. Det här är längre videos som du vill att folk ska se när de hittar dig. Och om de är riktigt bra gjorda kan du troligtvis använda dessa i flera år.

På LinkedIn är det 10 minuter som är maxgräns för en video. Ett makroinnehåll  är vanligtvis cirka 2-5 minuter långt. Om det är konkret kan det vara så kort som en minut  – och ändå vara effektivt. En del företag gör filmrecensioner på 3 till 5 minuter som visar vilken inverkan de kan få i sina kunders liv.

När du väl har skapat ditt innehåll publicerar du det ofta för att uppdatera människor som redan vet vem du är, eller för att presentera dig för nya människor. En kort video på ett kundutlåtande.

Förutom att publicera detta på din företagssida på LinkedIn kan du också publicera det på YouTube, din hemsida och din LinkedIn-profil.

Under sektionen utvalt min profil har jag flera videos med kundutlåtande där andra berättar om mig och mina utbildningar.

utvalt Linkedin

# 3: Publicera en kort video i flödet på LinkedIn

Minst 60% av dina videos bör vara mikroinnehåll, vilket är en kort video. Detta innehåll kan komma från ditt pelarinnehåll. Mikroinnehåll hjälper dig att få folks uppmärksamhet, hålla dig ”top-of-mind” och skapa intresse för dig. Detta kan vara allt från 10 sekunder till 3 minuter, de flesta kommer inte att titta längre än så.

Mikroinnehåll kan innehåll det du vill att det ska vara. Det finns en missuppfattning att LinkedIn är en väldigt seriös plattform. Men sedan Microsoft tog över blev det mer en social plattform och människor har börjat slappna av lite. Speciellt det senaste året med fler människor som arbetar hemifrån och längtar efter en mänsklig koppling har mycket hjärta kommit fram på LinkedIn.

Målet för ett mikroinnehåll kan vara att dela användbar information som ett tips, teknik eller något som ger snabb och värdefull information. Om du kan göra det på video gör det dig mer minnesvärd.

En annan taktik är att berätta en personlig historia men utforma den på ett sätt som kan kopplas till ditt företag. Kom ihåg att det är ”vanliga” människor på LinkedIn som gör affärer och bygger sina professionella nätverk.

Ytterligare ett sätt är att publicera en kort video som stories på LinkedIn, det är ett enkelt format och som försvinner efter 24 timmar.

Relaterad artikel: Så här skapar du video till LinkedIn – med låg budget

# 4: Optimera din video för LinkedIn

Det enklaste sättet att skapa en video för LinkedIn är att bara öppna appen, göra en video direkt till kameran och lägga upp den. Men om du har tid att lägga lite mer arbete på dina videos är här några sätt att optimera din video för LinkedIn.

Gör din video kvadratisk

En video kan vara vertikal, horisontell eller kvadratisk. På LinkedIn är en kvadrat det bästa alternativet. Jämfört med en video i 16:9 tar en kvadratisk video mer plats i flödet. Faktum är att via mobilen tar en kvadratisk video upp nästan hela skärmen.

Om du laddar upp en video i formatet 9:16 (stående) kommer LinkedIn att försöka få den att passa in i en ruta genom att lägga till suddiga kanter på sidorna. När samma video visas i mobilflödet visas den i bildförhållandet 9:16 men den kommer att kapas samt att det inte går att se hela inlägget (video och text) på en gång.

format video linkedin

Skriv mer än tre textrader

När din video visas i LinkedIn-flödet visas tre textrader ovanför den och tittarna måste klicka på ”se mer” för att se resten av texten. Ju mer tid du kan få någon att spendera på ditt inlägg, desto bättre. LinkedIn har en algoritm som heter ”dwell time”, dvs uppehållstid och ju längre en person stannar vid ditt inlägg desto mer kommer LinkedIn att visa det.

Att ha riktigt bra text ger dig också en chans att visa ditt ämne på ett annat vis. Om din video till exempel handlar om att vara säker framför kameran kan du ge två eller tre tips i videon. I texten kan du erbjuda ytterligare tips i samma ämne eller beskriva ett annat perspektiv på det.

Dessutom kommer vissa personer att läsa texten först innan de bestämmer sig för om de ska titta på videon. Så om du lägger tid på både texten och videon kan du nå personer på flera sätt.

Texta din video

De flesta som tittar på en video på LinkedIn gör det via sina telefoner och med ljudet avstängt. Genom att ha textade videos ökar chansen att fånga deras uppmärksamhet och få dem att titta på din video.

Om du har en iPhone kan du via appen Clips spela in videos som textas automatiskt. Att använda Clips och spela in korta klipp är ett utmärkt sätt att bli bekväm med video. Lär dig att hålla dina videoklipp korta vilket förhoppningsvis kommer att göra att de blir får bättre effekt.

Ett verktyg som jag själv använder är Scriptme.io som är svenskt, ytterligare ett alternativ är Kapwing. Båda dessa verktyg hjälper dig att snabbt få text på dina videos.

Det enklaste sättet att komma igång med video på LinkedIn är att våga! Öppna appen, välj publicera, slå på kameran, klicka på spela in och ladda upp videon utan att titta på den. Det kan bara vara en video som säger ”Hej, det här är min första video på LinkedIn. Jag är nervös eftersom jag inte har gjort det förut. Men jag vill verkligen träffa fler och engagera mig.”

Dessa videos får ofta massor av kärlek eftersom vi älskar att se människor vara mänskliga.

Den här artikeln är kuraterad från Social media examiner.


Linda Björck <- följ gärna mig på LinkedInLinda Björck

LinkedIn-expert
Social media manager

SmartBizz AB

Välkommen att följa mig:

LinkedIn
Youtube
Spotify
Facebook
Instagram
Twitter

 

1 svara

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Relaterad artikel: Få ökad synlighet med video på LinkedIn […]

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *