Få leads på LinkedIn med 15 minuter social selling per dag

Att använda LinkedIn för social selling fungerar utmärkt – om du vet hur du ska göra och vad du ska mäta. Jag utbildar ofta medarbetare att bli mer aktiva på LinkedIn och i just social selling. Men en del lägger alldeles för lång tid på LinkedIn eller gör fel saker. På bara 15 minuter per dag där du har fokus på social selling på LinkedIn kommer du en bra bit. Men du ska veta är att det tar tid, LinkedIn är ingen quick fix och ju längre säljcykel du har och ju fler som är involverade i beslutet – desto längre tid tar det. Och det krävs dessutom mer av dig. (givetvis kan du lägga mer än 15 min per dag, se bara till att du gör rätt saker)

social selling LinkedIn 15 minuter per dag

Social selling finns överallt, oavsett om det är du som bygger ditt personliga varumärken eller det är ett företag som ger sina medarbetare möjlighet att bli ambassadörer.

Fördelen med LinkedIn är att du kan hitta beslutsfattare och till och med skapa kontakt med dessa. Men du kommer inte att få några bra resultat utan en strategi för social selling. Men på 15 minuter per dag kommer du faktiskt ganska långt, om du vet vad du ska göra!

3 aktiviteter som gör skillnad när det gäller social selling

Innan jag berättar om vilka de 3 aktiviteterna är så måste du ha en riktigt bra profil. Trots att jag har utbildat i LinkedIn i 11 år så har jag aldrig stött på en profil där det inte finns något kvar att åtgärda. Din profil ska rikta sig till din målgrupp, alltså dina potentiella kunder. Glöm ditt CV, här gäller det att fokusera på din målgrupp och tänka att din profil är en landningssida.

Det innebär att din LinkedIn-profil inte ska visa hur bra du är på att sälja. Dina kunder bryr sig varkeb om att du blivit ”årets säljare” eller vunnit en säljtävling. De sakerna påminner bara om att du är… en säljare…

Vad de bryr sig om är resultat.
Hur du har hjälpt andra företag med liknande problem.

Första rådet till dig är att gå igenom din profil, vad står det?

Titta framförallt på:

 • Rubriken
 • Om
 • Utvalt

Avsätt 15 minuter per dag för social selling på LinkedIn

Om du lägger timmar på LinkedIn tycker du säkert att 15 minuter låter alldeles för lite men jag tycker att en del lägger för mycket tid och utan att få ett önskvärt resultat. Det handlar alltså om att veta vad du ska göra och om du har en bra struktur kommer du få ett bra resultat. Under förutsättning att din målgrupp finns på LinkedIn.

4 steg social selling linkedin

#1. Utöka ditt nätverk – 5 minuter per dag

Du behöver proaktivt utöka ditt nätverk varje dag. Men inte med vem som helst utan du ska fokusera på din ICP, dvs din ideala kundprofil. I början kan du tänka bredare men när du har passerat 500 kontakter så är min rekommendation att du tänker snävare. Du ska alltså främst skapa kontakt med din målgrupp.

När du skickar en förfrågan till en potentiell kund eller en person som du inte känner ska du alltid inkludera ett personligt meddelande. Genom att skriva ett kort meddelande hjälper det dig att sticka ut från andra förfrågningar.

Tänk på, om du jobbar med en komplex produkt eller har en längre säljcykel så är det säkerligen flera personer som är  involverade i beslutet, då behöver du även skapa kontakt med fler personer i företaget.

Nätverket kan du enkelt utöka genom att du:

 • Använder sökfunktionen
 • Tittar på inlägg i flödet (+ konkurrenter)
 • Kikar på företagssidor och deras anställda
 • Fliken ”my network / mitt nätverk” för att få förslag

GRATIS E-BOK: Så genererar du leads på 15 min per dag med social selling på LinkedIn. Ser du inget formulär, klicka och hämta e-boken här

Lär dig prospekta via sökfunktionen på LinkedIn

LinkedIn’s sökfunktion är magisk och det finns flera sätt för dig att hitta potentiella kunder. Du kan dessutom kombinera flera sökfilter för att tratta ner ditt sökresultat. En bra sökning är det mest kraftfulla och enklaste sättet att identifiera potentiella kunder.

Oavsett om du har ett gratiskonto eller Sales navigator har du möjlighet att söka riktigt bra men med premium får du fler funktioner.

Exempelvis:

 • Kontakter och på vilken nivå, dvds 1:a, 2:a eller 3:e handskontakt
 • Land, stad, ort eller län
 • Nuvarande företag
 • Tidigare företag
 • Nyckelord
 • Bransch

Ta för vana att även kika på vilka aktiviteter dina prospekts gör. Du ser vad de pratar om, vilka inlägg de kommenterar eller om de är inaktiva. Genom att du tittar på vad de gör blir det lättare för dig att skicka en kontaktförfrågan, och hänvisa till ett specifikt ämne eller inlägg.

Om du prospekterar mycket är det värt att titta på Sales Navigator. Sökfunktionen är bättre, du har fler sökfilter och du kan även spara listor med dina leads, se när de är aktiva och föra över information till utvalda CRM-system.

Relaterad artikel: Allt du behöver veta om LinkedIn premium

Gå igenom profiler

Dina prospekts profiler berättar grundläggande men väsentlig fakta. Du ser deras titel och företag, ansvarsområden, anställningstid, plats och bransch. Profilen ger dig också insikt i deras personligheter, intressen och vad de engagerar sig i. Efter att ha skummat igenom deras LinkedIn-profiler, försök att bedöm vem de är.

 • Hur beskriver andra dem?
 • Hur beskriver de sig själva?
 • Vilka ämne pratar de om?
 • Vad gör de på LinkedIn?

#2. Bli mer aktiv – 5-10 minuter per dag

Att vara aktiv på LinkedIn är så viktigt. Men du behöver även veta hur du ska göra och var du ska vara aktiv. Ofta när jag utbildar internt på företag berättar deltagarna att det första de gör är att klicka på aviseringarna eller scrollar i flödet. Och då kan jag lova dig att tiden försvinner i ett nafs.

Du behöver veta vad du ska göra när du loggar in på LinkedIn

Att kommentera är en av de viktigaste aktiviteterna men även att prata via DM. När du kommenterar blir du mer synlig, andra ser dig och känner igen dig. Men om du kommenterar slumpmässigt så tappar du en viktig del, att bli sedd som kunnig inom ditt område. Givetvis ska du kommentera inlägg från ditt nätverk och hos de som kommenterar på dina inlägg men tänk 80/20, 80% av dina aktiviteter ska bygga ditt varumärke och visa din kunskap.

Lämna gärna värdefulla kommentarer och undvik korta kommentarer som ”bra inlägg”.

När du är aktiv och kommenterar ser andra:

 • Ditt namn
 • Din profilbild
 • Halva din rubrik

Video, säljare, gör du något av dessa misstag på LinkedIn

Vänligen klicka här och acceptera kakor för att titta på den här videon.

#3. Posta ett inlägg – per vecka – 5 minuter per dag

Först och främst bör du posta värdefullt, engagerande innehåll som är relevant för din ideala kund. Värdefullt innehåll är innehåll som är mest relevant för din målgrupp och deras problem. Bra innehåll bygger trovärdighet, både för dig som person och som företag. Prata mindre om dig / företaget och ha fokus på din målgrupp.

Att posta egna inlägg är viktigt men håll hellre en hög nivå än en hög takt. Få personer klarar av att posta varje dag med hög kvalitet. Börja med ett inlägg per vecka och när du har fått kläm på det så kan du öka till två eller tre inlägg per vecka. Själva postandet går snabbt men att svara på kommentarer tar tid. Och du bör skapa inlägget i förväg. Det innebär att du även behöver planera, skriva och fixa bilder utöver dessa 15 minuter men inspiration till innehåll finns överallt.

Hitta din tonalitet och våga visa person bakom ditt namn. Att bara dela företagets inlägg gör knappt någon nytta vilket innebär att du måste posta egna inlägg. Berätta om dina upplevelser, erfarenheter och våga vara personlig.

Du kan exempelvis läsa en bok och berätta om 3 saker som du har tagit med dig. Eller rekommendera böcker till din målgrupp. exempelvis: 3 böcker varje marknadsförare bör läsa och varför.

Kom ihåg att du skriver till din ICP. Och om du pratar till alla så pratar du med ingen.

#4. Vad mäter du?

Ett problem som jag ofta hör är att det är svårt att mäta. Och det är svårt att mäta, därför behöver du ha så mycket information som möjligt. Du ska alltid mäta hur många leads och affärer du får via LinkedIn. Det ska in i ditt CRM-system så du snabbt kan få fram vilket resultat du får från tiden du lägger på LinkedIn.

Men om vi går en nivå till så kan du mäta hur du får dina leads, dvs vad är det specifikt som ger ett resultat?

Är det:

 • Via DM?
 • När du postar?
 • Pratar om något specifikt?
 • Använder något av LinkedIn’s format?

Ju mer du vet desto mer vet du vad du ska göra.

Ett enkel sätt att mäta är att du håller koll på statistiken du har på din profil. Men du kan även använda ett externt verktyg. Själv använder jag Shield  [reklamlänk] och får då ännu bättre statistik. Du kan prova Shield gratis för att se vad du tycker om verktyget.

Shield mäta LinkedIn

Statistiken och siffrorna SKA öka, annars måste du stanna upp och se vad du ska göra annorlunda för att få ett annat resultat. Ett väldigt enkelt sätt att mäta är att hålla koll på ditt SSI, social selling index.

Och enligt LinkedIn använder 75% av B2B-köpare sociala medier för att fatta köpbeslut och 50% använder LinkedIn som en trovärdig källa.

statistik social selling linkedin

3 misstag när det gäller social selling

Då och då hör jag att LinkedIn fungerar dåligt och inte ger något resultat men då är det ofta att någon aktivitet saknas. Du kanske postar men skriver till fel målgrupp? Du kommenterar mest ditt nätverks inlägg istället för din ICP eller är inaktiv. LinkedIn är inget självspelande piano utan för att du ska lyckas med social selling behöver du satsa och avsätta tid för detta.

Här är 3 misstag:

 • Sporadisk aktivitet
 • Mäter fel eller för lite
 • Saknar en modell för konvertering

Social selling på LinkedIn innebär flera aktiviteter

I den här artikeln har du fått 4 tips på hur du kan jobba med social selling på bara 15 minuter per dag. Men tänk på att det är flera aktiviteter som du behöver göra för att få ett resultat. Du behöver kontinuerligt:

 • Posta inlägg
 • Utöka nätverket
 • Kommentera inlägg
 • Skicka och följa upp DM

Kontinuitet är viktigt och en avgörande faktor om du kommer lyckas med social selling på LinkedIn.

Sammanfattning social selling på 15 minuter per dag LinkedIn

Social selling på LinkedIn kan hjälpa företag och personer att bygga starkare relationer med sina befintliga och blivande kunder. Genom att utnyttja alla smarta funktioner kan du lättare hitta rätt personer. När du postar personligt och engagerande innehåll lockar du potentiella kunder och ökar trovärdigheten.

Det handlar om att bygga äkta relationer. Var genuint intresserad av dina kontakters behov och utmaningar.

Ha tålamod, social selling på LinkedIn är en långsiktig strategi som kräver uthållighet. Resultat kommer inte över en natt, men genom att konsekvent arbeta med LinkedIn och vara ihärdig kommer du att lyckas. Ha tilltro till processen och fortsätt att engagera dig.

Genom att följa tipsen och låta din personlighet skina igenom i dina interaktioner, kommer du att kunna skapa meningsfulla och långsiktiga relationer på LinkedIn. Det kan i sin tur öka din försäljning och bidra till din professionella framgång.

Kom ihåg att det är människan bakom skärmen som är viktig, så var alltid genuin, autentisk och positiv i dina interaktioner. Det är dock inte samma sak som du ska hålla med, att visa din synvinkel kan ta dig långt. Och tänk på, det första intrycket av dig och din profil är viktigt, den berättar snabbt vem du är.

Kortfattat ska en strategi för social selling innehålla följande:

 1. En optimerad LinkedIn-profil
 2. Ett relevant nätverk
 3. Posta värdefullt innehåll
 4. Planera allt innehåll
 5. Mät och följ upp

Fördjupa dig:

Artikel: Lyckas med social selling på LinkedIn

Artikel: 5 tips på hur du kan använda LinkedIn för social selling

Livesändning, video 30 min, maximera effekten och generera leads på LinkedIn

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *