Årets sista nyheter och summering av 2022 för LinkedIn

Dags att summera 2022 och årets sista nyheter för LinkedIn

Nu är det dags att summera 2022 och årets sista blogginlägg blir just en summering av LinkedIn och såklart ytterligare några nyheter. Under 2022 har jag hittat ca 40 nyheter men det har även släppts några mindre uppdateringar så det blir över 45 nyheter på ett år! 

Årets sista nyheter och summering av 2022 för LinkedIn

Den senaste artikeln handlade om trender för din marknadsföring för 2023. Vissa av dessa trender syns tydligt på LinkedIn. 

I rapporten från Internet och svenskarna framgår det att bara 1 av 10 postar egna inlägg på LinkedIn. Det som jag tyckte var riktigt intressant var att 3 av 10 marknadsför sitt företag, vilket jag även ser på antal uppdrag och utbildningar jag har internt på företag. 

Relaterad artikel: Så använder vi LinkedIn 2022

Därefter kunde du läsa i den årliga rapporten från Content marketing institute och Social insider att dokument ger högst engagemang och video ger högst engagemang per visning. Det här stämmer även bra med rapporten från Richard van der Blom gällande algoritmer på LinkedIn. 

Den här artikeln går även att lyssna på! (Linkedinpodden)

Ändrat flöde på LinkedIn

Kanske du har sett att flödet på LinkedIn numera består av en mängd dokument? Och att det har blivit mer personligt innehåll?
Det beror delvis på att dessa rapporter säger att dokument är det bästa formatet. Och att selfies ger ett högt engagemang. Men dåligt innehåll är alltid dåligt innehåll – oavsett format. Tänk på att själva innehållet, dvs kontexten är riktigt bra så du inte bara basunerar ut något för sakens skull. 

Relaterad artikel: Siffror och statistik för LinkedIn

Fler användare på LinkedIn

Det blir fler och fler som använder LinkedIn och nu finns det 875 miljoner användare på LinkedIn, Det innebär att det kommer att krävas bättre och mer anpassat innehåll. Microsoft rapporterar gång på gång nya rekordnivåer av både antal sessioner och engagemang. 

Intresset för LinkedIn är stort och du kan arbeta med tankeledarskap där utvalda experter tar plats, antingen via företagssidan eller din profil. Eller du kan faktiskt välja båda sakerna för att maximera effekten och synligheten. Och många företag arbetar med employer branding för att bli sedd som en attraktiv arbetsgivare. Men oavsett hur du använder LinkedIn och vilket mål du har så har du stor möjlighet att ta plats och bygga varumärke. Trots sänkning av räckvidd har LinkedIn fortfarande en bra organisk synlighet. 

Relaterad artikel: Sätt en tydlig riktning med ditt tankeledarskap

AI på LinkedIn

Under hösten har många pratat om AI-verktyg på LinkedIn. Jasper och Chat GTP är exempel på två AI-verktyg som har blivit allt mer populära inom marknadsföringen. Med hjälp av dessa verktyg kan du snabbt få förslag på texter, men det är viktigt att komma ihåg att AI fortfarande har en bit kvar innan de kan erbjuda samma kvalitet som när en människa skriver. Trots detta kan vi förvänta oss att se mer av dessa verktyg i marknadsföringen, speciellt när AI fortsätter att utvecklas och blir mer sofistikerad. Inom ett eller två år kan vi troligtvis se betydande förbättringar i AI-verktygens förmågor, vilket kan göra dem ännu mer användbara bland annat inom marknadsföring.

Och årets sista 7 nyheter för LinkedIn

#1 Lättare att få prenumeranter på nyhetsbrevet på LinkedIn (företag)

Med LinkedIns nyhetsbrev kan du skriva längre, återkommande artiklar i aktuella och återkommande ämnen. Formatet ger dig möjlighet att få prenumeranter och när du släpper nyhetsbreven skickas det ut en avisering till de som har valt att prenumera. 

Nyhetsbrev är ett kraftfullt format som även indexeras av Google. En av nyheterna är att du kan få ytterligare synlighet och trafik utanför LinkedIn genom att SEO-anpassa ditt nyhetsbrev med titlar, beskrivningar och taggar.

En annan nyhet är att när medlemmar söker efter din företagssida på LinkedIn kommer de enkelt att hitta och kunna prenumerera på ditt nyhetsbrev – direkt från sökresultatet. Och när din sida fortsätter att växa kommer LinkedIn automatiskt att skicka ett meddelande till dina nya följare om att de ska prenumerera på ditt nyhetsbrev.

Med den senaste uppdateringen blir det helt enkelt lättare att öka antalet prenumeranter med varje nyhetsbrev du skriver.

#2 Nya sätt att visa upp det bästa om dina produkter (företag)

Företag som har fått tillgång till, och aktiverat produktsidor kan få ännu mer värde genom några nya funktioner. Dessa är utformade för att göra dina erbjudanden lättare att hitta.

För det första kan dina produkter nu hittas via ett sökresultat på LinkedIn, vilket hjälper dig att få in en mer kvalificerad målgrupp. En potentiell kund kan söka efter produkter, kategorier eller företag för att hitta lösningar på sina problem.

Fördjupa dig: LinkedIn’s FAQ om produktsidor

För det andra kan du använda höjdpunkter för dina produkter och på så sätt visa upp specifikt produktinnehåll på din sida. Användare och kunder som finns på plattformen kan dela innehåll till en produktsida och lägga till dessa inlägg till dina produkthöjdpunkter.

OBS, produktsidor är bara släppt till ett företag inom några utvalda specifika branscher.

Utbildning Linkedin marknadsföring

#3 Uppgraderad konkurrent-analys (företag)

När fler och fler blir aktiva och postar innehåll är differentiering ett värdefullt mål för dig som marknadsförare. Hur kan du särskilja dig från andra i din bransch så din målgrupp förstår att du är en ständig källa för nya insikter, kunskaper och nyheter som de har svårt att hitta någon annanstans?

En uppdatering av konkurrent-analysen innebär att den är tillgänglig både via dator och mobil samt rätt använt hjälper den dig att förstå vad dina konkurrenter gör.

Du kan nu:

  • Se ökningen av antal följare, senaste inlägg och engagemang för att se vad dina konkurrenter pratar om och hur medlemmarna svarar, samtidigt som du kan jämföra det med dina egna siffror.
  • Snabbt se trendigt innehåll från konkurrenter för att hålla koll på vad som händer i din bransch och inspirera till din egen innehållsstrategi.

#4 Fler val för annonsinriktning (företag)

LinkedIn har berättat att de släpper nya och uppdaterade alternativ för att rikta dina annonser. Först och främst utökar LinkedIn sitt målgruppsinriktningsalternativ för gruppidentitet till alla annonstyper.

Group Identity, som ursprungligen lanserades med utvalda partners förra året, gör att du kan rikta in dina annonser baserat på data från LinkedIn.

I grunden litar du mer på LinkedIns system för att dina annonser visas för rätt personer, baserat på förstapartsattribut. Motsatsen är att finslipa din målgruppsinriktning genom mer specifika, manuellt valda kriterier.

Och det kan vara effektivt – LinkedIn säger att kampanjer baserade på gruppidentitet har sett 37 % högre genomsnittlig klickfrekvens. Det kan vara värt att överväga när det väl är tillgängligt i campaign manager.

Relaterad artikel: Nyheter annonsering på LinkedIn

#5 Integrerar förstapartsdata (företag)

LinkedIn testar också fler sätt att integrera dina förstapartsdata, via ett uppdaterat Conversions API. Det gör det möjligt för annonsörer att mata in sin konverteringsdata direkt i LinkedIn’s system.

#6 Lanserar experiment vid A/B-test

Slutligen lanserar LinkedIn också ”experimentering” för sina A/B-testverktyg. Det kommer möjliggöra ”randomisering och attribution att bearbetas via en virtuell enhet”, vilket ger ett annat sätt att bedöma annonsprestanda samtidigt som användarnas integritet bibehålls.

Liksom alla plattformar har LinkedIn ställts inför olika utmaningar gällande datasekretess. Allt från EU:s databestämmelser till Apples iOS-spårningsuppdatering, kommande förändringar av cookie-spårning, etc.

Inom detta arbetar LinkedIn med att utveckla sina verktyg för att passa den moderna marknaden. Du kan läsa mer om LinkedIn’s annonsinriktningar och i en artikel från social media today.

#7 Bättre inbox (profil)

Om du följer mig så har du säkert hört mig prata om detta tidigare. Redan i augusti gick LinkedIn ut med att de skulle släppa en bättre inbox. Nyligen bekräftade LinkedIn att de nu äntligen släpper ”focused inbox”, globalt till alla användare.

Det innebär att LinkedIn sorterar dina meddelande och de som är mindre värdefulla hamnar direkt under den andra fliken. Focused Inbox ger dig alltså två separata flikar, ”Fokuserad” och ”Övrigt”. Syftet är i huvudsak att filtrera bort skräp (spam) och lyfta fram det viktigaste i en egen flik.

nyhet linkedin 2022 fokuserad inbox

Bild från LinkedIn

LinkedIn säger även att ”konversationer” på LinkedIn har ökat med nästan 20 % från år till år. Det innebär att många i allt högre grad använder sig av meddelanden för att få kontakt

“We’ve heard from many of you that you want a better way to organize your LinkedIn inbox. So I’m excited to share that we’re now rolling out a new and improved LinkedIn messaging experience to make it easier for our members around the globe to find and respond to the messages that matter most. Focused Inbox offers a dual-tabbed experience that categorizes your incoming messages into “Focused” and “Other.” Focused contains the most relevant new opportunities and outreach, while Other contains the remainder of your conversations.”

Läs mer om focused inbox

#8 Bättre statistik för innehållsskapare (profil)

Har du skaparläget igång? Då är det här för dig. LinkedIn har  släppt ytterligare verktyg för att hjälpa dig att bättre förstå din publik/målgrupp.

I likhet med andra appar kommer LinkedIn nu att ge insikter om hur tillväxten av följare ökar över tid. Det kommer hjälpa dig att spåra din totala prestation. Att mäta tillväxten av dina följare är ett bra mått som visar hur väl ditt innehåll fungerar. Det är värt att hålla koll för att mäta ditt resultat över tid. Om du kontinuerligt publicerar innehåll så ska antal följare öka.

LinkedIn lägger också till en ny sektion som visar demografin över dina följare. Det här är riktigt intressant och med tillgång över demografisk data kommer du se ifall du når rätt personer, dvs din målgrupp. Men demografin på LinkedIn är lite annorlunda jämfört med andra plattformar. Du kommer se jobbtitlar och företag, tillsammans med plats och annan information, vilket ger ett intressant perspektiv på vem du når.

bättre statistik linkedin 2022

Bild från LinkedIn

Utöver bättre statistik så kan du även se vilka av dina inlägg som är de bästa. Här kan du se de tre bästa inläggen och sortera antingen efter visningar eller engagemang, på ett specifikt datumintervall. Detta ger en tydlig bild av vad som resonerar med din publik, så att du kan publicera mer av det som fungerar.

Och den sista nyheten är att du kan exportera datan för att analysera ytterligare. Nu har du en rad mer djupgående insikter för att mäta och förbättra din närvaro LinkedIn.

Själv använder jag ett externt verktyg, Shield [reklamlänk] eftersom jag däri kan sortera på många fler sätt och snabbt både se, och återanvända mitt innehåll. 

Läs mer i den här artikeln från LinkedIn om förbättrad statistik

Tidigare nyheter

Nyheter från B2Believe och annonsering

Schemalägg inlägg till LinkedIn

7 nyheter för företagssidor

10 nyheter för LinkedIn

18 nyheter för LinkedIn

9 nyheter för LinkedIn

Bättre statistik och fler nyheter

Fördjupa dig:

Artikel LinkedIn om nyheter för företag

Artikel LinkedIn för att nå din målgrupp

LinkedIn summering 2022

Först och främst vill jag rikta ett stort tack för att du läser på min blogg. Här hittar du över 400 artiklar och som förhoppningsvis ger dig svar på några av dina frågor.

Nyheterna har duggat tätt i år och det märks att LinkedIn framförallt satsar på B2B och innehållsskapare. Fortfarande är LinkedIn en bra ”jobbsökarplats” men enligt mig har den passerat det för länge sedan och är numera en riktigt bra plattform för att både marknadsföra, kommunicera och använda för social selling.  Tycker du att det är krångligt så vet du säkerligen att jag har utbildat i LinkedIn i 10 år. På smartbizz.se/linkedin kan du läsa mer om hur jag kan hjälpa dig och mina kommande utbildningar, eller ring mig!

Gott Nytt År och det ska bli spännande att se vad som händer med LinkedIn under 2023!


Linda Björck <- följ gärna mig på LinkedInLinda Björck

LinkedIn-expert
Social media manager

SmartBizz AB

Välkommen att följa mig:

LinkedIn
Youtube
Spotify
Facebook
Instagram

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *