8 kännetecken för en fejk-profil på LinkedIn
8 sätt du ser att det är en fejk-profil på LinkedIn
Nu har det hänt igen, en fejk-profil försöker skapa kontakt med mig. Ja, det finns faktiskt profiler på LinkedIn som är fejk och därför uppmanar jag att alltid kika på profilen innan du tacka ja. Och tyvärr är att det så att det ökar.
Ofta har de här personerna knyckt en bild från någon annan och kopierat in text från ytterligare en eller flera personer, allt för att profilen ska se äkta ut. Men…. det finns några saker du bör göra innan du accepterar en förfrågan.
Du kommer enkelt åt både dina skickade och mottagna förfrågningar med den här direktlänken. Tänk på att du även kan välja att svara eller skicka ett meddelande till en person innan du tackar ja. Du kan också välja att klicka på ”I don´t know this person” efter du har tackat nej till en förfrågan. Då hindras personen från att skicka en ny förfrågan till dig och LinkedIn får signaler gällande om de ska begränsa den personens möjlighet att skicka fler förfrågningar.
Relaterad artikel: Ska du tacka ja till alla förfrågningar på LinkedIn
Vanliga kännetecken för en fejk-profil på LinkedIn
#1 Profilbilden
Ofta har dessa personer tagit en bild från nätet eller en bildbyrå. Om du tycker att bilden är för perfekt eller ser ut som en kändis är det ett tecken.
Du vet väl att du kan söka på bilder på nätet?
Google har en funktion där du kan ladda upp och söka på bilder och även ett verktyg som heter TinEye.
Jag gjorde en sökning på min profilbild. Du kan göra det på vilken bild som helst. Högerklicka på bilden, välj ”sök på Google efter bild”.
Och så här blev mitt resultat när jag sökte på min profilbild.
#2 Inkomplett profil
När du kikar lite mer på profilen ser du troligtvis att det saknas information. Och om det finns information är den ganska statisk formulerad och opersonlig.
De flesta som är på LinkedIn har lagt tid på sin profil och fyllt i både sammanfattning och arbetsbeskrivning.
Relaterad artikel: 5 sätt som du kan bygga ditt varumärke på LinkedIn
#3 Begränsat antal kontakter
Du kan också se att i kombination med ovan att de har begränsat antal kontakter. Kanske så lite som hundra kontakter. Att titta på gemensamma vänner kan hjälpa dig men har du personer i ditt nätverk som tackar ja till alla så var uppmärksam på vilka gemensamma kontakter ni har.
Relaterad artikel: Så slår du ihop två profiler på LinkedIn
#4 Dålig stavning
Läs igenom texten som finns på profilen. Om personen utger sig från att bo i USA då bör ju också texten vara stavad korrekt, utan konstiga ord eller felaktig grammatik. Likaväl som personen säger sig bo i Sverige men ser ut att ha använt Google Translate. Kanske det till och med är så att personen skriver sitt namn i versaler, blandar med gemener eller har konstig stavning.
#5 Konstig arbetshistorik
Inte alla som har en utbildning från ett prestigefyllt universitet får ett bra jobb. Men om en profil listar den typen av utbildning, men arbetshistoriken är ett ”enkelt” jobb, borde det åtminstone få dig att tänka två gånger om profilen är äkta. Däremot om arbetserfarenheten verkar udda eller ojämn, då är det förmodligen det.
Ett växande antal falska LinkedIn-profiler är relaterade till rekryterare. Detta eftersom en person med den titeln verkar ge en rimlig anledning av att skapa kontakt med någon du inte känner. Kontrollera deras arbetslivserfarenhet eller ännu bättre, leta efter deras nuvarande arbetsgivare på andra ställen och se om personen med den misstänkta profilen faktiskt arbetar där.
Relaterad artikel: Så här skapar du en bra profil på LinkedIn
#6 Konstig förfrågan
Ok, handen på hjärtat. Är det verkligen troligt att personer som Richard Branson, Petter Stordalen eller Alexander Skarsgård skickar en förfrågan till dig på LinkedIn? Nej, det här är verkligen kännetecken på att det är en fejkprofil.
Faktum är att det är mindre uppenbart bland de som försöker skapa en ”bra” fejkad profil.
Och det har såklart hänt att det har skett både phishing-attacker och skräpmail som skickas runt på LinkedIn. (Du vet de där meddelande som innehåller en länk som man aldrig ska klicka på…)
Relaterad artikel: Så här följer, avföljer du och tar bort en kontakt på LinkedIn
#7 Inget engagemang
Sociala medier handlar om att vara…. social och att engagera sig i andras inlägg. Finns det inget innehåll som personen har delat eller inlägg som hen har kommenterat är det också en signal.
Relaterad artikel: 4 sätt att skapa inlägg på som ger engagemang på LinkedIn.
#8 Du får ett erbjudande
Personer som använder LinkedIn för leta nytt jobb vill skapa kontakt med tidigare kollegor och potentiella arbetsgivare. Tyvärr använder de här lurendrejarna också liknande sätt för att hitta personer. Som en LinkedIn-användare är du också på utkik efter misstänkta ”rekryterare” och konstiga jobberbjudanden.
Ofta börjar det när du får ett meddelande där de ber dig att ansöka om ett jobb. Meddelandet kommer från någon som verkar vara en rekryterare och deras LinkedIn-profil ser riktigt ut. Du kan till och med ha flera gemensamma kontakter.
Här finns ett par varianter. Ibland innehåller meddelandet en länk som verkar gå till en jobbansökan. Du ska ladda upp ditt CV och kan bli ombedd att lämna personuppgifter. Andra gånger svarar du på meddelandet och är ”anställd” för jobbet. Då är du ombedd att betala förskott för utbildning och / eller andra utgifter.
Oavsett hur bedrägerierna utvecklas, tar de bara pengarna och / eller informationen och försvinner. Tyvärr riskerar de som delar personliga uppgifter även att bli utsatta för identitetsstöld.
Så här gör jag innan jag svarar på en förfrågan på LinkedIn
- Profilen innehåller ett profilfoto och inte en bild från en bildbyrå eller en logotyp
- Rubrik är professionell
- Profilen och rubriken är rättstavad
- Tittar på gemensamma kontakter och att personen har minst 500 + kontakter
- Profilen är relativt komplett
- Personen har engagerat sig i inlägg eller med mig i annat sammanhang
Skriv alltid ett personligt meddelande när du skickar en förfrågan.
Alltid.
Så här gör du om du vill anmäla en fejk-profil på LinkedIn
- Klicka på ”more” på personens profil.
- Klicka på ”Report/Block”.
- Välj ”Report this profile” i popup-fönstret ”What do you want to do”?
- Välj anledning till varför du vill rapportera profilen till LinkedIn i ”Tell us a little more”.
- Klicka på ”Submit” för att skicka din anmälan eller att gå tillbaka.
Gå igenom dina sekretessinställningar
Passa även på att gå igenom dina sekretess-inställningar.
Vad visar du öppet på LinkedIn och för ditt nätverk?
Sammanfattning
Tyvärr ökar antal fejkprofiler på LinkedIn och jag tror att vi alla behöver vara mer uppmärksamma på vilka personer vi tackar ja till. Att kika igenom en profil utifrån dessa 8 tips för att se om det är en äkta person eller en fejkprofil tar inte särskilt lång tid. Och LinkedIn-kontakter är inte som Pokemons, du måste inte fånga alla ☺️.
Linda Björck <- följ gärna mig på LinkedIn
LinkedIn-expert
Social media manager
Trackbacks & Pingbacks
[…] Relaterad artikel: 8 kännetecken för en fejkprofil på LinkedIn […]
[…] Relaterad artikel: 8 kännetecken på en fejk-profil på LinkedIn […]
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!