7 sätt du kan förbättra din närvaro på LinkedIn

7 sätt du kan förbättra din närvaro på LinkedIn

LinkedIn är den bästa affärsplattformen för att skapa nya kontakter, bygga nätverk, visa din expertis och bygga ditt personliga varumärke genom att marknadsföra dig själv. I den här artikeln får du 7 sätt som du kan förbättra engagemanget och boosta din närvaro på LinkedIn.

närvaro LinkedIn

Inlägg och artiklar på LinkedIn

Innan jag börjar berätta hur du kan förbättra din närvaro på LinkedIn är det viktigt att du vet hur inlägg och artiklar fungerar samt att du vet skillnaden mellan dessa.

Inlägg

Ett inlägg är en uppdatering som dyker upp i flödet på LinkedIn. Tänk ungefär som en statusuppdatering på Facebook. Ett inlägg kan innehålla:

  • text
  • bild
  • video (filmklipp)
  • en kombination av ovan
  • länk till en artikel, nyhetsforum eller Youtube

För ett inlägg på LinkedIn finns det en begränsning på 1300 tecken. Om du använder 3:e partsverktyg har vissa fortfarande den gamla begränsningen på 700 tecken. Det innebär att det du skriver blir ganska kort så du behöver fundera på hur du skriver och vad du vill lyfta fram. Buffer som jag själv använder har nyligen uppdaterat så det äntligen går att skriva 1300 tecken. Alla inlägg åker ner i flödet för att så småningom helt  försvinna.

Relaterad artikel: Antal tecken du kan ha på LinkedIn

Artiklar

En artikel skriver du i LinkedIns inbyggda ”bloggverktyg”, tidigare Pulse. Där kan du skriva långa artiklar med bra innehåll. Du har större möjlighet att dela din kunskap. Du kan även påbörja en artikel och dela ett utkast med andra personer – innan du publicerar artikeln.

I en artikel kan du använda från 400 ord ända upp till +2000. När du skriver en artikel bör du rikta in dig på ett speciellt ämne, ett problem, svara på en fråga eller dela kunskap som är till nytta för ditt nätverk. Vanligtvis får en artikel inte lika stor andel interaktioner och räckvidden räknas också på annat sätt. Fördelen är att artiklarna ligger kvar på din profil och är lätta att hitta.

De här skillnaderna är viktiga att känna till och nu när du gör det går vi vidare till mina 7 tips på hur du kan förbättra din närvaro på LinkedIn.

LinkedIn utbildning företag

1. Endast text ger bättre resultat 

Precis som Facebook vill LinkedIn att vi ska stanna kvar länge på sidan. Så fort du delar en artikel, video eller annan länk sjunker räckvidden per automatik eftersom du lämnar LinkedIn. Det är ju egentligen inget konstigt även om det ställer till huvudbry för många av oss som arbetar med marknadsföring. Tidigare har inläggen ofta varit en länk till en hemsida eller en läsvärd artikel som du tycker att nätverket har nytta av, men nu behöver du tänka om!

För att maximera räckvidden på dina inlägg bör du undvika länkar när det är möjligt. Fokusera i stället på att skriva endast text, exempelvis ett sammandrag av en artikel, utan länk!

Längre inlägg får automatiskt en ”läs mer” som du behöver klicka på för att kunna läsa hela inlägget. När den klickas på hjälper det till att öka nivån på engagemanget och ökar synligheten på LinkedIn.

Relaterad artikel: Allt du behöver veta om hashtags på LinkedIn

2. Använd emojis

Ok, det har diskuterats fram och tillbaka om det ska användas emojis på LinkedIn. Jag säger – använd de på rätt sätt. Bryt upp långa texter med en emoji som passar för ditt inlägg. Om ditt inlägg ser tråkigt ut så kommer personen sluta läsa och gå vidare till nästa.

Gör det enkelt för ditt nätverk att läsa ditt inlägg och förstå vad det handlar om. Tydlig rubrik, lättläst innehåll och några relevanta emojis ger bra effekt.

Testa även att dela upp inlägget i kortare stycken. Det har du säkert sett i flödet på LinkedIn. Det gör också att det blir lättare att läsa hela inlägget – och förhoppningsvis kommentera!

Här är ett exempel på ett inlägg som jag har gjort. Här använder jag emojis, har en tydlig rubrik och inlägget är ett kort sammandrag från ett av mina blogginlägg.

inlägg LinkedIn

3. Börja engagemanget med att gilla ditt eget inlägg 

Ja jag vet, vi har ”Jante fjante” i Sverige men det får du tänka bort. Likaså att du tycker det är töntigt att gilla sina egna inlägg. Nu handlar det om räckvidd och för att få igång engagemanget, då får du helt enkelt strunta i att det känns obekvämt.

Alla typer av engagemang triggar algoritmerna så med det i tankarna kanske du känner att det är lite lättare att ge dina egna inlägg en knuff framåt. Du kan göra det i början men även några timmar senare ger en effekt, speciellt om du har ett litet nätverk.


Linda Björck linda_björck_smartbizz_linkedin

Social media manager
LinkedIn-expert

SmartBizz AB

Välkommen att följa mig:

Twitter
LinkedIn
Facebook
Instagram

 

 

5 Kommentarer

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] 7 sätt som du kan förbättra din närvaro på LinkedIn […]

  2. […] Relaterad artikel: 7 sätt du kan förbättra din närvaro på LinkedIn […]

  3. […] Relaterad artikel: 7 sätt du kan förbättra din närvaro på LinkedIn […]

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *