10 ideer till inlägg på LinkedIn
10 idéer till inlägg på LinkedIn
Oavsett om du precis har börjat med LinkedIn eller om du redan har en etablerad närvaro, är det bästa du kan göra för att öka din räckvidd är att göra inlägg regelbundet.
Är det inte fantastiskt hur mycket LinkedIn har vuxit som en social plattform?
Och hur mycket intressant innehåll och information som det finns att konsumera?
När jag gick med på LinkedIn 2011 var LinkedIn i princip bara en plats där du kopierade in ditt CV och det var få som postade bra innehåll.
Snabbspola fram till idag och LinkedIn har passerat 1 miljard användare och 5,6 miljoner i Sverige.
Nu är LinkedIn en plats för att skapa kontakt och nätverka med andra, hitta nya kunder eller jobb, posta inlägg för att generera leads och mycket mer.
Oavsett om du är en person som vill vara mer aktiv på LinkedIn eller om du hanterar en företagssida kommer dessa tips att hjälpa dig och dina kollegor att få bättre resultat.
Men innan du postar några inlägg på LinkedIn
Det sämsta rådet: Det är väl bara att posta något.
Jag vet att en hel del tycker det är obekvämt att posta på LinkedIn och det är oavsett titel. Ofta när jag coachar chefer och Vd’s kommer det här upp. Och visst, det kan kännas skrämmande i början och du börjar ifrågasätta dig själv och din kunskap.
Du funderar säkert på:
- Vilken typ av innehåll ska jag publicera?
- Hur ofta ska jag göra inlägg eller engagera mig på LinkedIn?
- Kommer folk ens bry sig om vad jag tänker dela med mig av?
- Vilka möjligheter eller fördelar finns det för mig att engagera mig?
För de flesta är det vanliga tankar som kan göra dig lite tveksam. Det viktigaste att tänka på är att bara börja. Det är inte så läskigt som du tror, och du lär dig med tiden vad som fungerar bäst för dig.
Innan vi går in på tipsen finns det några saker du bör göra först.
Optimera din LinkedIn-profil och företagssida
Innan du tar börjar posta på LinkedIn är det viktigt att optimera din profil och företagssida.
- Inom vilket område är din expertis?
- Vilka kunskaper har du?
- Hur vill du bli känd?
- Vem vill du nå?
De här frågorna hjälper dig att få din LinkedIn-profil i toppform. Och det gäller även för företagssidan.
Några saker att tänka på:
- Välj en bra profilbild
- Använd en bakgrundsbild
- Tänk smart gällande din rubrik
- Gör texten ”om” mer säljande, riktad till din ICP
Vad ska du prata om i dina inlägg?
När du väl visar ditt bästa jag är det dags för en innehållsstrategi. Det är den som lägger grunden för hur det kommer gå för dig.
När du vet vem du vill nå och har skrivit ner din ICP (ideala kund) blir det enklare att veta vad du ska publicera för innehåll.
För min del publicerar jag 7 gånger per vecka på LinkedIn, 3 på företagssidan SmartBizz och 4 på min LinkedInprofil. Jag har satt mina content-pelare där fokus är på LinkedIn. Det jag postar är dessutom i olika format eftersom vi tar till oss kunskap på olika sätt.
Här är grunden:
- Konkreta marknadsföringstips om LinkedIn.
- Innehåll och innehållsplanering.
- Mina erfarenheter och tankar.
- Personlig reflektion.
- Inlägg från bloggen.
1. Engagera dig i andras inlägg på LinkedIn
Överraskning! Mitt första tips handlar inte om att posta ett inlägg för din målgrupp. Det handlar om att bli synlig i andras nätverk. Sociala medier handlar om att vara ”social”, inget post and ghost.
Om du tar 10-15 min dagligen för att engagera dig i andras inlägg kommer du att se en stor skillnad. Var aktiv och delaktig i andras samtal. Och som jag brukar säga, kommentera mera. Hitta ”rätt” inlägg och ämnen där du vill få synlighet, och det gäller även som företag!
Fem anledningar varför det är viktigt att kommentera på LinkedIn
- Du blir synlig i andras nätverk.
- Folk börjar känna igen dig och ditt namn.
- Fler tittar på din profil eller vill skapa kontakt/följa dig.
- Du värmer upp algoritmen när du engagerar dig i andras inlägg.
- Andra kommer att börja engagera sig i det innehåll som du postar.
Utgå ifrån en enkel kommentarsstrategi, det kommer hjälpa dig och dessutom spara din tid. Engagera dig i ditt nätverk, följ hashtags och engagera dig i inlägg där du kan bidra med din kunskap.
2. Sätt en innehållsplan
När du har dina ämnen klara så behöver du en innehållsplan som håller över tid. Ofta är det lätt att säga, jag ska posta 3, 4 eller 5 gånger i veckan men det är tidskrävande att ta fram bra innehåll.
Hur ofta ska du posta på LinkedIn?
Vad är en rimlig takt för dig som håller över tid?
Det är lätt att säga att du ska posta x gånger per vecka men det beror på. Om du klarar av att ta fram 3 bra inlägg per veckan under minst ett halvår, kör på! Men om du känner att det är för ofta, då är det bättre att gå ner till 2 inlägg per vecka, eller till och med 1 inlägg. Och lägga mer tid på att kommentera.
En del postar varje dag, själv postar jag på min profil 4 gånger per vecka, inklusive min populära livesändning. Och allt det här tar tid. Men när du postar får du en känsla för vad som fungerar – eller inte.
Inlägg där du bara pratar om ditt företag eller de produkter eller tjänster du erbjuder lockar sällan till engagemang. Samtidigt behöver du berätta vad du gör och bästa sättet att göra det på är att bjuda på kunskap.
Därför uppmuntrar jag alltid mina kunder att prata ”utifrån-in” istället för tvärtom, dvs fokus på målgruppen.
3. Använd olika format
Naturligtvis vill du driva trafik till din webbplats, eller hur? Men problemet är att när du postar länkar sänker LinkedIn räckvidden för dina inlägg. Och det är långt ifrån det enda som du bör posta på LinkedIn.
Du behöver hitta en balans mellan text, bilder, GIF:s och videor. Allt detta kommer hålla ditt innehåll fräscht och engagerande.
Ok, nu när du har koll på ovan punkter är det dags att gå vidare.
Här är tipsen och inspiration för dina kommande inlägg.
1. Summera en längre artikel
Säkerligen har du som jag en egen blogg eller kunskapsforum. Detta är ett enkelt sätt att utgå ifrån och göra om till ett kortare inlägg. Det kan vara ett dokument eller text + bild. Eller en video.
2. Ställ frågor
Ibland är det enklaste sättet att starta en dialog med dina följare är att ställa en fråga. Fråga dina följare om deras syn på ett aktuellt eller relevant ämne i din bransch, och svara sedan på deras insikter för att driva diskussionen framåt.
3. Berätta en personlig historia
LinkedIn har förändrat och att publicera personligt innehåll fungerar bra. Dessutom ger det ofta ett högre engagemang. Berätta om lärdomar, misstag och framgångar. Och det gäller även som företag, våga visa den familjära sidan.
Det är kraftfullt att dela berättelser och det hjälper dig att göra ditt varumärke mer mänskligt.
Fundera på vad du vill berätta om dig själv och hur det hänger ihop med helheten. Se till att allt du skriver är autentiskt och inte påtvingat. Det finns inget tråkigare än en berättelse som bara syftar på att få engagemang.
4. Lyft dina kunders framgångar
Du har säkerligen (förhoppningsvis) kunder som har fått fantastiska resultat med din hjälp. Eller av din produkt? Att lyfta fram kundernas framgångar är ett bra sätt att visa upp värdet av det du kan göra. Dessutom stärker det ditt varumärke och ger läsarna något att sträva efter.
5. Ge experttips och vägledning
LinkedIn är redan fullt av vaga och generiska råd. Överraska dina följare med tips, hacks och insikter som de inte kan få någon annanstans. Bli ”the go to person”, en person som de litar på och som vågar sticka ut.
Oavsett om det är en guide på hur du får fler leads, högre konverteringsgrad, en lista över de bästa böckerna inom marknadsföring eller råd på hur du kom dit du är idag. Gör det ärligt, autentiskt och använd det i ditt inlägg.
5. Kom ihåg det roliga!
LinkedIn behöver inte vara affärer hela tiden. Överväg att lägga till några roliga inlägg och ett mer lättsamt innehåll som kan få dina följare att le.
GIF:er fungerar bra på LinkedIn, liksom humor och skämt – när de används på rätt sätt.
6. Inte det, utan det här
Ett av de bästa sätten att etablera dig som kunnig på LinkedIn är att utmana andras tankar.
Om du ser något som du inte tycker riktigt fungerar, något som skulle kunna behöva lite arbete, skriv upp ett alternativt tillvägagångssätt och förklara varför det är mer effektivt.
Detta är inte bara användbart för dina följare, utan det visar också upp din expertis och kreativitet.
7. Då versus nu
Det finns säkert gamla tillvägagångssätt i din bransch, liksom i min. Skriv ett inlägg om hur det var då och hur det fungerar nu.
8. Bilder med text
När du vill få någon att sluta scrolla är kraftfulla uttalanden ett bra sätt att fångar uppmärksamhet. Kort text med ett tydligt påstående, ett klokt citat eller en fråga för att starta en dialog.
9. Fira vinster och milstolpar
Ge en inblick i ditt företags framgångar. Fira företagsvinster och visa tacksamhet till följare och kunder för att de hjälper dig att nå dina mål. I exemplet nedan berättade jag att min företagssida har nått 4000 följare.
Visst följer du företagssidan ??
10. Statistik och siffror
Det finns oftast stora rapporter och artiklar inom de flesta branscher. För min del har LinkedIn mycket statistik som jag använder i inlägg med jämna mellanrum.
Hur ser det ut hos dig? Vilka siffror eller data kan du använda i ett inlägg?
Sammanfattning – publicera dessa inlägg på LinkedIn
Det råder ingen tvekan om att LinkedIn är en kraftfull plats för att bygga ditt / företagets varumärke, skapa nya affärer och få synlighet för dig och ditt företag.
Alltför ofta vill folk göra slumpmässiga inlägg och med fokus på att inläggen blir virala. Eller så vill ett företag mest prata om sig själv och få anställda att dela inläggen med sina nätverk – med enbart företagsprat.
Med ovanstående tips för dina kommande inlägg kommer du till nästa nivå men kom även ihåg att använda berättelser, dvs storytelling. En bra och äkta berättelser slår det mesta.
Mer kunskap till dig:
Misstagen du ska undvika med ditt innehåll
Återanvänd ditt innehåll och maximera räckvidden
3 typer av innehåll du behöver ha på LinkedIn
4 frågor du kan ställa dig för att enkelt skapa innehåll
Så skapar du en innehållsplan för LinkedIn (& andra sociala medier)
När du är redo finns det två sätt jag kan hjälpa dig
Hur många tips och verktyg du än använder behöver du ha grunderna på plats först. Strategi, mål och plan samt förståelse för hur LinkedIn fungerar.
Under de senaste 10 åren har jag hjälpt många företag att ta sig till en högre nivå på LinkedIn.
Om du fortfarande letar efter sätt för att komma till nästa nivå med marknadsföringen kan jag hjälpa dig på två sätt.
1) Utbildning, internt hos er eller boka dig på en av mina öppna utbildningar.
→ Skapa och planera innehåll effektivt till LinkedIn
→ Kontakta mig om du vill boka en intern utbildning
2) Anlita mig för individuell strategisk rådgivning.
Du och jag arbetar praktiskt och effektivt vilket snabbt tar dig vidare till nästa nivå.
Det här är för dig som är genuint intresserad av att ta LinkedIn till nästa nivå. Den här är främst för beslutsfattare, Vd/chefer, marknad/kommunikation eller om du är en entreprenör som verkligen har bestämt dig för att satsa på LinkedIn.
→ Uppdraget är minst 4 timmar men för bästa resultat rekommenderar jag mitt coachprogram
OBS! Dessa uppdrag är helt skräddarsydda och tas i mån av tid.
→ Kontakta mig för ett kort samtal.
Linda Björck <- följ gärna mig på LinkedIn
LinkedIn-expert
Social media manager
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!