Schemalägga till Instagram – så här gör du

Hur du schemalägger inlägg på Instagram

Om du har ett Instagram-konto så har du säkert funderat på hur du kan schemalägga inlägg på Instagram. Det är tidseffektivt att planera kommande inlägg och det går att publicera dessa på bästa tid, dvs när dina följare är aktiva.

Hur gör du och vad behöver du för att schemalägga till Instagram?

Edit

Tre dagar efter jag skrev detta inlägg ändrade Instagram sitt API till Facebook Graph API. Det innebär om du har ett företagskonto är det numera tillåtet att schemalägga inlägg. Verktyg som detta fungerar hos är Hootsuite och Sprout Social, fler lär erbjuda den här möjligheten inom kort.

För att schemalägga måste du ha företagskonto på Instagram och en betalversion av ett 3:e partsverktyg. Hos Hootsuite kostar det $499/månad.

Har du ett privatkonto kan du för närvarande endast delvis schemalägga inlägg via flera verktyg.

Relaterad artikel: 12 vanliga misstag företag gör i sociala medier

Tar du en risk om du använder verktyg som publicerar inlägg på Instagram?

Ja, du kan bli “bannad” och risken är att du kan bli avstängd och inte har någon möjlighet att göra några inlägg eftersom det strider mot Instagrams API regler, dvs de tillåter inte att några 3:e partsverktyg loggar in som dig för att publicera inlägg.

Instagram does not allow apps to post directly to users’ profiles through a third-party software tool.

Det innebär att du behöver (och bör) göra inläggen manuellt, eller delvis manuellt och det finns några genvägar. Det jag rekommenderar är att följa de regler som finns och använda de “halv-bra” lösningar som är tillåtna. Eller så får du bryta mot Instagrams regler.

Schemalägga instagram

Delvis schemalägga till Instagram

Det finns flera verktyg som erbjuder en delvis schemaläggning. Det innebär att du skriver all text, hashtags och laddar upp en bild via datorn. När tiden är inne för publicering får du en avisering i telefonen och då får du göra det sista steget manuellt, själva publiceringen. Innan du väljer verktyg, fundera på ditt behov och läs igenom vad som ingår i respektive plan. Några har endast stöd för att ladda upp en bild.

Verktyg som erbjuder detta är exempelvis Hootsuite, Buffer och Later.

Alla dessa verktyg tillåter alltså en delvis möjlighet att schemalägga till Instagram vilket är ok enligt deras regler. Du sparar tid men måste alltså göra sista steget manuellt via telefonen. Det är visserligen enkelt eftersom både text och bild kopieras automatiskt men du måste som sagt trycka på publicera manuellt.

Relaterad artikel: Gör inlägg till Instagram via datorn

Flera konto?

Några program stödjer flera konto men oftast är det i betalversionerna. Later tar $19 per månad för att hantera två konto och Buffer tar $10 per månad för 12 konto. Själv använder jag premium-versionen av Buffer eftersom jag kan schemalägga till alla mina sociala medier samt att jag gillar enkelheten och gränssnittet.

Om du ansvarar för flera konto är det viktigt att att se till att du postar till rätt konto. När du får aviseringen på din telefon står det vilket konto som inlägget är avsett för.

I Buffer fungerar det som så att du får en du avisering i mobilen som du klickar på. Då öppnas först Buffer och sedan klickar du på öppna i Instagram och då kan du kontrollera så du publicerar till rätt konto. Om du är osäker kan du enkelt se vilket konto som du är inloggad som (see who is logged in) och sedan klicka på “I´m good to go”. Sedan kopierar du in all text och lägg på filter. Tada, klart och nu har du publicerat på Instagram.

Instagram tillåter att du har 5 konto per enhet och det innebär att du enkelt kan byta mellan kontona.

Relaterad artikel: Använd Instagram live i din marknadsföring

Om det här inte “good enough”?

Då finns det faktiskt två verktyg som tillåter dig att schemalägga hela vägen. Det är Onlypult och Schedugram.

Men, kom ihåg att det bryter mot Instagrams regler att använda ett 3:e parts verktyg för automatiskt schemaläggning. Så här kan du alltså bli avstängd om du använder dessa verktyg. Några har blivit avstängda för en kortare period och har då alltså inte kunnat göra inlägg, andra har klarat sig utan problem. Ännu en gång, min rekommendation är att du följer Instagram´s regler.

Men om du nu ändå måste schemalägga hela vägen så kan Schedugram vara ett alternativ och kostar från $20 per konto och månad. Det fungerar ungefär som att de loggar in på ditt konto. De säger att det är riktiga telefoner för att göra inlägg, vad det betyder låter jag vara osagt. Så här förklarar de hur det fungerar.

Onlypult fungerar troligtvis på liknande sätt. Det här är lite billigare och kostar från $10.50 per månad för 3 konto men det är fortfarande emot Instagram´s regler. Utseendet påminner om Buffer, dvs att du har planering gällande vilken dag & tid samt att du får en bra överblick över dina schemalagda inlägg.

Relaterad artikel: Annonsera på Instagram för bättre räckvidd

Men!

Flera andra verktyg, bland annat Mass Planner and Instagress som tillhandahöll automatiska tjänster (bots) till Instagram tvingades att stänga i våras.

 

Innan du tar beslut hur du vill göra så rekommenderar jag dig att ställa följande frågor.

  • Varför vill du schemalägga inlägg?
  • Hur påverkar det varumärket ifall du blir avstängd?
  • Hur mycket är det värt att betala/riskera för att slippa göra den sista biten manuellt?
  • Vad är viktigt? Att följa reglerna eller att hitta en lösning som kostar pengar men sparar din tid?

 

Över till dig, hur postar du inlägg till Instagram?


Linda Björck<<– Säg Hej på LinkedIn 

linda_björck_smartbizz_linkedin

Social media manager
LinkedIn-expert

Smartbizz AB

Följ gärna mig:

LinkedIn
Twitter
Facebook
Instagram

 

 

Prenumerera på nyhetsbrevet!
Gör som många andra, prenumerera och få senaste nytt till din mail hur du får bättre resultat med företagets marknadsföring och optimerar närvaron i sociala medier och på LinkedIn.
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *