Hur du lyckas med filmklipp på LinkedIn | LinkedIn native video

Hur du lyckas med filmklipp & video på LinkedIn

Tidigare i höstas släppte LinkedIn möjligheten att ladda upp filmklipp & video direkt på plattformen utan att gå via en extern tjänst som Youtube eller Vimeo. Det här var en efterlängtad funktion och nu ska alla ha möjlighet att ladda upp filmklipp på LinkedIn, direkt via både dator och telefon.

Lyckas med filmklipp LinkedIn

Filmklipp fungerar numera både till profiler och till företagssidor. Dock är det högst relevant är att fundera på hur du kan jobba med employee advocacy och ta hjälp av medarbetarna för att få en högre räckvidd.

Vad är skillnaden?

Det är skillnad på att ladda upp filmklipp direkt på LinkedIn jämfört med att gå via Youtube. De vill att användarna ska stanna så länge som möjligt, precis som Facebook och Instagram vill. Det som också kommer att märkas är att räckvidden blir bättre när du laddar upp ett filmklipp direkt på LinkedIn.

När jag scrollar igenom mitt flöde ser jag att det fortfarande är vanligast med textuppdateringar i kombination med en bild eller en länk till en artikel. Då fångar du upp de personer som verkligen är intresserade av din artikel, men du missar en fördel, nämligen att visa vem du är. Din personlighet och ton är viktig när det kommer till marknadsföring. Du har säkert tänkt på det gällande vilken typ av blogginlägg samt vilka inlägg och aktiviteter som du gör i sociala medier. Med hjälp av filmklipp kan du bättre lyfta fram din kunskap och expertis.

Det du ska tänka på är “varför” och “vad”. Ju tydligare mål du har med företagets visuella marknadsföring och filmklipp desto bättre resultat kommer du att få.

När en webbsida innehåller ett filmklipp, klickar och tittar 60% av besökarna på det innan de läser ett enda ord. — PageWi

Tre grundläggande tips:

Håll det enkelt – du behöver inget stort team eller dyr proffsutrustning. En telefon räcker, men se till att bilden är stilla (stativ/tripod) och att ljudet är bra. Att investera i en mikrofon hjälper mycket. Själv har jag nyligen köpt en Rode och gör mina klipp med min Iphone.

Var äkta – Var dig själv och berätta din story. Vilken kunskap kan du dela med dig av? Ett exempel är att visa så kallade “behind the scenes” där man får se personerna runt omkring dig.

Var tydlig – Vad vill du förmedla och hur ofta?

Relaterad artikel: 11 frågor du ska ställa dig innan du börjar med filmklipp

Så här gör du:

Du kan ladda upp filmklipp både via dator och via din telefon. För att lägga till ett filmlipp klickar du på videosymbolen. Nedan skärmdumpar är från min iPhone.

Hur du gör filmklipp på LinkedIn

Klicka på filmkamera-symbol

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anställda är 75% mer benägna att titta på ett filmklipp än att läsa ett dokument, mail eller en artikel. — Forrester Research 

I nästa steg väljer du ett förinspelat filmklipp från din kamerarulle eller om du ska spela in ett klipp live. I mitt fall väljer jag att ladda upp ett filmklipp som finns sparat på min telefon. Klickar du istället på kamera- eller video-symbolen hamnar du direkt i live-läget. Väljer du att göra det live så sparas det automatiskt till din telefon.

Publicera filmklipp på LinkedIn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lägg till text som beskriver ditt filmklipp. Du får använda upp till 700 tecken. Texten kan du lägga till innan eller efter du har laddat upp ditt filmklipp. Se till att du har korta punkter om varför man ska se ditt filmklipp. Skriv en kort beskrivning, gärna punktvis, som inspirerar människor att titta. Du kan även kombinera detta med en länk till ett blogginlägg eller en artikel (Pulse) på LinkedIn.

Vill du lära dig mer om LinkedIn?
Gå en utbildning eller hyr en LinkedIn-expert.

Tips: Om du laddar upp filmklipp via mobilen och inte vill skriva texten på din telefon så skriv den i ett mail och skicka till dig själv. Du kan även använda exempelvis Google Docs eller Evernote. Därefter kan du kopiera in texten till ditt inlägg på LinkedIn.

Precis som vid ett vanligt inlägg, lägg till länkar, tagga personer som du nämner och använd relevanta hashtags.

När du är klar klickar du på den blå knappen, “lägg upp” eller “post”  om du har engelska versionen som jag har. Tänk på att om du har en Iphone måste du vara kvar i appen under tiden som filmklippet laddas upp.

LinkedIn filmklipp

Relaterad artikel: lyckas med social selling

Återanvänd filmklippet

När du har publicerat ditt inlägg kan du lägga till filmklippet på din profil. Klicka på de tre små prickarna till höger på ditt inlägg och välj kopiera länken (copy link to post).

Därefter går du till inställningarna på din profil, redigerar första sektionen och väljer ladda upp filmklippet under “media”. Du kan även dela länken till andra plattformar som Facebook och Twitter.

Du kan också lägga till filmklippet till Publisher. Ta en skärmdump av filmklippet, kopiera länken och länka bilden till filmklippet.

LinkedIns grundläggande regler

 • Max storlek: 5GB
 • Minsta storlek: 75KB
 • Max längd 10 minuter
 • Kortaste längd: 3 sekunder

Det är mer affärsfokus på LinkedIn, så fundera på om du ska ha ett annat filmklipp på Facebook, Instagram eller Youtube. Ditt innehåll bör gå hand i hand med den linjen du har skapat för företagets varumärket i respektive plattform. Om du har mer lättsamt innehåll på Facebook eller Instagram bör även filmklippen vara det.

Använd filmklipp på LinkedIn till bland annat:

 • Introducera dig själv och företaget
 • Berätta hur du kan hjälpa dina tittare
 • Berätta om kommande webinar, böcker eller utbildningar
 • Visa instruktioner och demonstrationer
 • Ge korta råd
 • Svara på vanliga frågor (FAQ)

Kom ihåg, precis som i vilken annan digital marknadsföringsstrategi ska 80% av ditt innehåll vara till hjälp för läsaren och 20% ska vara reklam.

Det finns mängder med mobilappar för redigering men jag rekommenderar att du redigerar dina filmklipp på datorn. Kanske klarar du dig med iMovie eller titta på Camtasia för $199. För att dela skärm finns Screenflow från $129 och endast till Mac. Om du vill läsa från ett manus, kika på Telepromtor Lite som är en gratis app till iOS.

Några avslutande tips:

Du kan spela in både horisontellt och vertikalt, testa båda formaten och se vilket som funkar bäst för dig. Tänk på att många konsumerar film med telefonen liggandes och om du spelar in horisontellt blir det “kanter” på sidorna.

Oavsett vilket mål du har med ditt filmklipp, se till att du skapar intresse direkt.

Som default spelas filmklippen upp utan ljud, fundera därför på om du ska lägga till text.

Håll klippet kort, 30 sekunder upp till 2 minuter funkar för det mesta väldigt bra.

De flesta plattformar tillåter att du delar filmklipp med dina följare, fans och vänner. LinkedIn är mest B2B och många användare har inte vana att skapa korta informativa filmklipp, vilket innebär att du har stor möjlighet att lyckas. De personer som använder filmklipp som en del av sin marknadsföringsstrategi kommer att få fördelar som synlighet och ökad räckvidd.

Kanske vill du testa att köra live, en spontant filmklipp från ett event, en föreläsning eller snabba tips. Tänk på att högkvalitativa och proffsiga inlägg får fler tittare. Lägg därför gärna tid på att skapa och redigera filmklippet innan du laddar upp det.

Om du lägger lite tid på att skapa professionellt material kommer du se positiva resultat från dina insatser.

Den här artikeln är delvis kurerad från Social Media Examiner.

 

Över till dig, har du publicerat några filmklipp på LinkedIn?

Berätta – hur gick det?


Linda Björck <- Skapa gärna kontakt med mig på LinkedInlinda_björck_smartbizz_linkedin

Social media manager
LinkedIn-expert

SmartBizz AB

Välkommen att följa mig:

Twitter
LinkedIn
Facebook
Instagram

 

Prenumerera på nyhetsbrevet!
Gör som många andra, prenumerera och få senaste nytt till din mail hur du får bättre resultat med företagets marknadsföring och optimerar närvaron i sociala medier och på LinkedIn.
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.
5 Kommentarer

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Relaterad artikel: Så här kommer du igång med video på LinkedIn […]

 2. […] Relaterad artikel: Hur du lyckas med filmklipp på LinkedIn […]

 3. […] Relaterad artikel: Så här lyckas du med filmklipp på LinkedIn […]

 4. […] Relaterad artikel: Så här lyckas du med filmklipp på LinkedIn. […]

 5. […] Relaterad artikel: hur du lyckas med filmklipp på LinkedIn. […]

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *