Hur du använder LinkedIn nya sökfunktion

Så här använder du LinkedIn´s nya sökfunktion

LinkedIn kör ut sin helt nya design och många medlemmar har redan fått den. Det sägs att samtliga medlemmar ska ha den nya designen senast slutet på mars men med tanke på vilken stor uppdatering det är så kan det dröja ytterligare.

LinkedIn sökfunktion

Den nya designen skiljer sig väldigt mycket från tidigare och påminner nu om gränssnittet du har via appen. Några funktioner har tillkommit och några har försvunnit. När du går in på LinkedIn har du en sökruta i toppen på varje sida.
Tyvärr har den avancerade sökfunktionen försvunnit men du kan söka efter:

 • Människor
 • Jobb
 • Företag
 • Grupper
 • Skolor

Snart kommer även möjligheten att söka efter inlägg, och förhoppningsvis även via hashtags.

Här är några tips som hjälper dig:

Om du vill söka efter en specifik person på LinkedIn:

Skriv personens namn i sökrutan. Du kan välja direkt från dropdown-listan eller trycka på enter. När du trycker på enter kommer du till en sida för sökresultatet. Här kan du klicka i vissa filter för att begränsa resultatet, i det här fallet endast se personer i ditt sökresultat. Du kan även begränsa din sökning genom att använda filter som du hittar till höger på söksidan. Där finns location, company, past company, industry och school.

Från söksidan kan du välja att titta på en persons profil, skapa kontakt med personen eller skicka ett meddelande.

Om du vill söka efter ett jobb, universitet eller företag:

Även här använder du sökrutan och skriver företag eller jobb som du söker efter. Du kan välja från dropdown-listan eller trycka på enter för att ytterligare snäva in ditt sökresultat. Till höger kan du välja att klicka i location och company.

Om du vill skapa en ”search alert” för exempelvis en specifik jobbtitel eller för ett företag kan du göra det. Så snart du har skrivit in ditt sökord, klicka på skapa ”search alert” och att du vill få ett epost eller meddelande när ett nytt jobb dyker upp på LinkedIn.

Är du en power searcher?

För dig som är van (Power searcher) att söka på LinkedIn kommer det några nya funktioner. Det är funktioner som i skrivande stund är helt nya och kommer att finnas tillgängliga inom några månader.

Dessa funktioner kommer att hjälpa dig att snäva in ditt sökresultat ytterligare, direkt från sökrutan.

 • Förnamn: hitta medlemmar via deras förnamn
 • Efternamn: hitta medlemmar via deras efternamn
 • Titel: hitta medlemmar via deras nuvarande titel
 • Företag: hitta medlemmar baserat på deras nuvarande företag (sökordssökning)
 • Skola: hitta medlemmar baserad på vilka skolor de har gått på (sökordssökning)

Testa boolean search

Något som få känner till är att det även går att söka på så kallad boolean search. Boolean betyder att det går att söka med kombinerade sökord som ”and”, ”not” och ”or” för att på så sätt få fram bättre och mer relevanta resultat. Exempelvis kan du söka på LinkedIn AND Sweden. Ditt sökresultat blir på endast de ord du har valt.

Möjligheten att söka på boolean har funnits sedan tidigare och funktionen kommer att vara kvar. Det innebär i korthet att du kan söka via filter, med orden ”and”, ”or” och ”not”. Det här sättet att söka på är väldigt effektivt och kan användas i många söksituationer.

Exempel:

 • OR = LinkedIn OR Facebook OR….
 • AND = KAM AND Key account manager
 • NOT = Försäljningschef NOT B2C
 • ” ” = ”Vice VD – för exakt sökning

( ) = VD NOT (Stockholm OR B2C OR ”business to consumer”) = kombination av avancerad sökning

Ett exempel: Jag vill söka efter en person som jobbar som Key account manager, som inte heter Linda och har gått på Malmö högskola eller Lunds universitet. Testa då:

titel: ”key account manager” NOT förnamn: Linda, skola: (Lund OR Malmö)

Här kan du lära dig mer om hur Boolean sök fungerar. Kom ihåg att använda citat-tecken när du söker på flera ord och parantes för ”And, Or och Not”

Summa summarum så är det här bättre än vad jag först fick information om. Den avancerade sökfunktionen skulle försvinna, vilket den har gjort men jag tycker ändå att med dessa sökfilter kommer man ganska långt.

 

Kommer du att använda den nya sökfunktionen på LinkedIn?

UPPDATERING: 27 februari 2017:

Since rolling out our redesign we’ve listened to member feedback, and we’re gradually rolling back in search features that you care about. This includes:

 • Text fields for keyword searches: Refine your search by first name, last name, title (current), company (current) and/or school using text fields on the Top and People pages. Like our search operators, these fields support the AND, OR and NOT boolean operators.
 • Sticky filters: When you select filters for your search they will remain in place for future searches until you deselect them using the Clear all button at the top of the filter list.
 • Saved Searches (also known as search alerts): Save and reuse your favorite searches.
 • Search by Posts: You can now search for posts using the search box.
 • Speed: We’re taking our first steps towards a dramatically faster search experience.

linda_björck_smartbizz_linkedin
Linda Björck <<– Säg Hej på LinkedIn.

Social media manager
LinkedIn-expert

SmartBizz AB

Välkommen att följa mig:

LinkedIn
Twitter
Facebook
Instagram

Prenumerera på nyhetsbrevet!
Gör som många andra, prenumerera och få senaste nytt till din mail hur du får bättre resultat med företagets marknadsföring och optimerar närvaron i sociala medier och LinkedIn.
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *