Vill du öka ditt nätverk på LinkedIn?

Ett av mina tidigare blogginlägg handlade om ifall man ska tacka ja till alla förfrågningar på LinkedIn. Inlägget fick nästan 50 kommentarer i en grupp på LinkedIn. En del var helt emot att tacka ja till människor de aldrig har träffat och en del tackade ja till alla förfrågningar. Och det finns inget rätt eller fel, utan gör det som känns bra för dig och som stämmer överens med ditt syfte med din närvaro på LinkedIn.

Det du ska tänka på är att ju fler kontakter du har, desto större räckvidd får du. När man söker på LinkedIn så kommer 1:a handskontakterna upp först och sedan 2:a- och 3:e handskontakter. Det betyder att ju bredare nätverk du har desto större är chansen att du kommer upp i sökresultaten.

I detta inlägget tipsar jag om hur du ökar antal kontakter på LinkedIn.

#1 Connecta med de du känner

En del har missat att skapa kontakt med de personer som man har träffat tidigare eller som finns i adressboken. Antingen kan du manuellt gå igenom dina kontakter eller så kan du ladda upp din adressbok på LinkedIn. Du kan bland annat ladda upp från Outlook och Gmail.

Gå in under kontakter och lägg till kontakter så får du upp denna bilden.

#2 Engagera dig med dina nya kontakter

När du har fått nya kontakter så börja ”prata” med dem. På så sätt bygger du ett nätverk som känner till dig och du kan exempelvis:

 • Kommentera deras inlägg
 • Kommentera inlägg i samma nisch
 • Skicka meddelande och fråga om du kan hjälpa till med något
 • Tipsa om relevanta artiklar

Vill du lära dig mer om LinkedIn & sociala medier?
Kolla in höstens utbildningar 

#3 Skapa kontakt med gruppmedlemmar

Genom att  vara aktiv i gruppdiskussioner på LinkedIn så når du även de personer som är har liknande intresse. Ett enkelt sätt att skapa kontakt med nya personer. Tyvärr har LinkedIn tagit bort möjligheten att skicka meddelande till gruppmedlemmar men du kan enkelt skapa kontakt genom att föra muspekaren över en persons namn och får då upp en ruta där du kan titta på profilen eller skapa kontakt.

Relaterad artikel: Så här anpassar du förfrågningarna på LinkedIn

#4 Var aktiv

Genom att vara aktiv så syns du mer. En rekommendation är att göra ett inlägg varje dag vilket är ”lagom” Blir det för många inlägg så upplevs det som spam, framför allt hos de som har färre kontakter. Tänk på att dina inlägg ska vara relevanta och skapa ett värde för läsaren.

Dina aktiviteter kan bland annat vara:

 • Dela egna inlägg
 • Vara aktiv i diskussioner
 • Vara aktiv i grupper, egna inlägg & i diskussioner
 • Skriv inlägg i Pulse

Relaterad artikel: 8 sätt LinkedIn kan hjälpa dig till ett nytt jobb

#5 Gör det lätt för andra att skapa kontakt med dig

För att bygga ett nätverk behöver du även uppmuntra andra till att skapa kontakt med dig. Det kan du göra genom att ha med länken till din LinkedIn-profil i all kommunikation du har. Det innebär att länken ska vara med på visitkort, i brev, på hemsidan och i din epost-signatur.

Se till så du har anpassat din länk så den bara innehåller ditt namn så blir den lättare att komma ihåg. Med anpassad länk menar jag såhär: www.linkedin.com/in/LindaBjorck och har du aldrig manuellt ändrat detta så har du en mycket längre och svårare länk.

#6 Använd LinkedIns avancerade sökfunktion

När du nu har underlättat för andra att skapa kontakt med dig så kan du själv proaktivt söka upp nya kontakter genom LinkedIn advanced search. Här kan du söka på ett flertal saker men tänk på att det skiljer sig åt beroende på vilken version av LinkedIn du har. Ett premiumkonto ger alltså större möjlighet till att söka snävare och med fler variabler än med ett gratiskonto.

Du kan filtrerar dina sök med:

 • Företag
 • Förnamn
 • Efternamn
 • Skola
 • Stad (eller i närheten av)
 • Land
 • Postnummer

Dessa kan du kombinera som du vill så ju fler parametrar du använder desto bättre blir ditt sökresultat.

I exemplet ovan har jag sökt på revisorer i Sverige och med 80 kilometers avstånd från postnummer 25220.
Hade jag lagt till ännu fler parametrar så hade jag exempelvis kunnat få upp endast 2:a eller 3:e handskontakter.

Testa dig fram!

linda_björck_smartbizz_linkedinSom alltid är kommentarer och frågor välkomna!

Linda Björck <<– Connecta gärna med mig 

Social media manager
LinkedIn-specialist

Smartbizz AB

Följ gärna mig:

LinkedIn
Twitter
Facebook

Prenumerera på nyhetsbrevet!
Gör som många andra, prenumerera och få senaste nytt till din mail hur du får bättre resultat med företagets marknadsföring och optimerar närvaron i sociala medier och på LinkedIn.
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.